Frankrijk onderzoekt veelbelovend vaccin tegen Afrikaanse varkenspest
De afdeling Varkensvirologie en Immunologie (VIP) van het Ploufragan-Plouzané-Niort-laboratorium van ANSES heeft voor het onderzoek de virusstam Georgia 2007/1 geïnactiveerd. Dit virus circuleert momenteel in de Europese Unie. Tijdens het proces de hitte-inactivatie, ontdekte het onderzoeksteam per toeval een verzwakte stam, afgeleid van de Georgia-stam. Deze stam veroorzaakte slechts lichte koorts bij geïnfecteerde dieren, terwijl infectie met de Georgia-stam normaal gesproken in 100 procent van de gevallen dodelijk is.
Milde symptomen
Het team voerde een reeks onderzoeken uit met deze verzwakte stam en bevestigde dat de meeste varkens die intramusculair of oronasaal (via aerosolen)met dit virus waren geïnoculeerd, slechts milde symptomen vertoonden en was de overleving veel beter dan met de oorspronkelijke virale stam .
Intramusculaire vaccinatie is de meest gebruikte methode op boerderijen , maar volgens de onderzoekers zou het mogelijk kunnen zijn om via orale vaccinatie wilde zwijnen met lokaas te vaccineren. Deze methode werd begin jaren 2000 gebruikt voor klassieke varkenspest en roeide de ziekte uit in gebieden in Frankrijk waar deze aanwezig was. Dat is ook de reden waarom de Fransen vanaf het begin deze toedieningsroutes hebben getest.
Ontwikkelen immuunrespons
Een ander veelbelovend resultaat van het onderzoek is dat de bewust geïnfecteerde varkens met deze milde stam een immuunrespons ontwikkelen, waardoor ze al twee weken na vaccinatie weerstand kunnen bieden aan infectie met het AVP-virus zonder symptomen te vertonen.
De wetenschappers van ANSES vermenigvuldigde de verzwakte stam in in-vitro geproduceerde cel en niet zoals gebruikelijk in de cellen van varkens. Deze stap was een succes, waardoor volgens de onderzoekers de mogelijkheid ontstond om het vaccin op grote schaal te produceren.De op deze manier geproduceerde virusstam bleek bovendien minder symptomen dan de oorspronkelijke verzwakte stam te hebben, terwijl hij nog steeds effectief was.
Niet overdraagbaar
Er zijn nog studies gaande, met name om ervoor te zorgen dat deze verzwakte stam niet van het ene dier op het andere kan worden overgedragen of opnieuw virulent kan worden . De ANSES-wetenschappers zullen ook het vaccin beoordelen dat dieren die zijn gevaccineerd en vervolgens worden blootgesteld aan het pathogene AVP-virus, het virus opnieuw overdragen.
Geen genetische manipulatie
Het door de wetenschappers van ANSES ontwikkelde vaccin heeft het voordeel dat het niet door genetische manipulatie wordt geproduceerd, waardoor het gebruik ervan in het wild gemakkelijker kan worden toegestaan. Wilde zwijnen zouden inderdaad waarschijnlijk het eerste doelwit zijn voor het vaccin in West-Europa. Dit is de meest aangetaste diersoort en de aanwezigheid van het virus in wilde dieren vormt een risico voor varkenshouderijen.