Hoe belangrijk is de veiligheid van vaccineren?
Houd uw zeugen na vaccinatie even in het oog!
Een vaccin bestaat uit enerzijds het antigeen en anderzijds uit de hulpstof of het adjuvans. Het adjuvans is nodig om specifieke cellen aan te trekken die een rol spelen bij het presenteren van antigeen aan het immuunsysteem van het dier. Er wordt een kleine ontstekingsreactie opgewekt, zodat de nodige cellen naar de plaats komen waar het vaccin is gedeponeerd. Entreacties ontstaan bijna altijd als reactie op het adjuvans en niet op het antigeen. Is het adjuvans vrij sterk, dan kunnen er gemakkelijker rode plekken en bulten ontstaan of temperatuursverhoging. Is het adjuvans mild, dan zal het dier hier weinig hinder van ondervinden.
Stelt u eens voor: u vaccineert uw zeug 4 weken voor de uitgerekende werpdatum. Door de entreactie laat de zeug een dag het voer staan, dit gaat ten koste van de groei van hun biggen in de baarmoeder en de uniformiteit en vitaliteit van de toom. In het slechtste geval kunnen ze koorts ontwikkelen en verwerpen. De manier waarop het immuunsysteem gestimuleerd wordt is verschillend tussen vaccins, maar ook zeugenrassen verschillen in gedrag en stressgevoeligheid.
Neem de tijd om te beoordelen of het vaccineren op uw bedrijf goed gaat.
Observeer de drachtige zeugen enkele uren na vaccinatie. Als er teveel voer in de bakken blijft liggen of de zeugen liggen er lusteloos bij, bespreek dit dan met uw bedrijfsdierenarts. Neem geen genoegen met entreacties, maar streef naar normaal gedrag en alerte zeugen na de vaccinatie.
Hebt u vragen of wilt u ondersteuning bij de zeugenvaccinatie op uw bedrijf? Neem gerust contact op met één van onze dierenartsen voor meer informatie: Maartje Wilhelm +31 6 8264 5058, Josine Beek +31 6 8299 1395, Theo Vercammen + 31 6 3024 9632 of Eric Van Esch + 31 6 1431 0007.
Tekst: Hipra
Beeld: Hipra
Bron: Hipra