Mycotoxine-arm zeugenvoer loont
Premium zeugenvoer met dubbel geschoond graan
Dubbel geschoond graan is effectiever dan alleen zeven
Mycotoxinen zijn schimmelgifstoffen die veelal voorkomen op de buitenste schil van de graankorrel. Door de granen ‘gewoon’ te zeven haal je slechts een klein deel van de mycotoxinen weg. Wij gebruiken daarom de blazee-2-techniek. Hierbij wordt het graan geblazen en dubbel gezeefd, waardoor niet alleen heel effectief mycotoxinen, maar ook onkruidzaden en andere onregelmatigheden verwijderd worden.
Risico's van mycotoxinen voor de zeug en haar biggen
Deoxynivalenol (DON), Zearalenon (ZEA), T2 toxine (T2), Ochratoxine A (OTA) en Ergot alkaloïden (moederkoren) zijn vooral schadelijk voor zeugen, maar ook voor haar biggen.
DON, ZEA en T2 worden bijvoorbeeld via de placenta, het colostrum en de melk overgedragen op de biggen. Wanneer meerdere soorten mycotoxinen samen voorkomen, kunnen de negatieve effecten elkaar versterken, waardoor de risico’s voor zeugen en biggen nog groter zijn. De risico’s zijn afhankelijk van de types mycotoxinen die aanwezig zijn in het voer, de hoeveelheid die een zeug binnenkrijgt en het productiestadium van de zeug.
Premium zeugenvoer helpt problemen voorkomen en verbetert de resultaten
Godfried Groenland, Varkensdierenarts
Wat merk je van mycotoxinen in de stal?
Wanneer een zeug mycotoxinen binnenkrijgt, zal een zeug als eerste minder gaan eten. Een lagere voeropname dus. Andere symptomen van mycotoxine-vergiftiging (mycotoxicose) kunnen zich klinisch, maar ook subklinisch manifesteren (zie kader). Denk
hierbij aan problemen die gerelateerd zijn aan biest- en melkproductie, vruchtbaarheid,
kwaliteit en vitaliteit van pasgeboren biggen en vatbaarheid voor ziektes (secundaire
infecties). PRRS en Circo-infecties kunnen bijvoorbeeld een versterkend effect hebben
op een bedrijf waar zeugen aan mycotoxinen worden blootgesteld.
Tekst: Jackeline Hornstra, Onderzoeker varkens