Column: We gaan weer stijgen met de varkensprijs maar nog even geduld
Omdat Nederland heel vaak niet als eerste de varkensprijs laat stijgen, en dus meestal wacht op Duitsland, zullen we nog een week moeten wachten voordat de Nederlandse slachterijen hun noteringen naar boven willen bijstellen.
De vraag naar vlees trekt blijkbaar aan, dus ook de vraag naar varkens en dat zal zorgen voor een hogere notering
Duitsland zal vermoedelijk, maar dat moet altijd nog wel gebeuren, zijn notering woensdag aanstaande verhogen met plus 5 tot 8 centen. De vraag naar vlees trekt blijkbaar aan, dus ook de vraag naar varkens en dat zal zorgen voor een hogere notering. Afgelopen week deed de Teleporc er al een schepje bovenop. Dinsdag was het nog slechts een stijging van 1 cent maar wel met een hoogste notering van 2,50 euro en vrijdag kwam erbij de notering nog plus 5 centen bij en kwam ze op 2,46 euro. In Duitsland werden er de afgelopen gebroken week slechts 669.000 varkens geslacht. Maar zoals Teleporc al aangeeft, de varkens worden gevraagd.
Nederland waar nog de hele week werd geslacht, kwam het aantal op 302.000 varkens, maar het slachtgewicht blijft dalen en kwam op het laagste gemiddeld gewicht van dit jaar van 99,8 kilogram. Ook in Nederland kan je de varkens vlot kwijt en zal de vraag gaan toenemen in de wetenschap dat ze een week later meer moeten betalen voor de varkens.
De Boerenvarkensprijs, maar ook de beursprijs, vinden dat we niet altijd achteraan hoeven te staan en verhoogden hun notering afgelopen vrijdag al. De Boerenvarkensprijs verhoogde met 2 centen en komt daarmee op 2,49 euro met de verwachting dat we volgende week voor het eerst de 2,50 euro zullen passeren. Eindelijk eens een goede prijs voor de vleesvarkens. De ons omringende landen hielden hun notering veelal nog onveranderd of op bijna onveranderd. De grootste uitzondering is Denemarken die zijn prijs met 3 centen verhoogde. België, Frankrijk en Spanje onveranderd. Italië plus 0,6 cent.
Kijken we nog even naar China, daar ligt de prijs al twee weken onder de 2 euro. Het is dan wel de prijs voor levende varkens maar toch, de kostprijs ligt daar behoorlijk hoog en is het dus in China geen vetpot.
Alles wijst er op dit moment op dat de biggen verder naar boven gaan
De biggenprijs is nog even onveranderd, maar met het stijgen van de vleesvarkensprijs zal ook de biggenprijs nog weer gaan meeliften. Duitsland wacht dit zelfs niet af en laat de biggenprijs vooraf al stijgen met 1,50 euro. Spanje ons andere grote exportland houdt zijn notering nog op onveranderd. In Nederland, waar de meesten ook al gaan wennen aan de hoge biggenprijs, lijkt de weerstand ook wat weg te ebben en dat zal een verhoging volgende week wel waarschijnlijker maken. Voor de Boerenbiggenprijs is verhogen nog te vroeg en houdt deze week zijn notering op onveranderd 84 euro. Wat er volgende week gaat gebeuren, blijft altijd nog even spannend. Maar alles wijst er op dit moment op dat we verder naar boven gaan.