Column: Vleesvarkensprijzen omhoog, we blijven wachten
Dat was wel even een tegenvaller dat Duitsland zijn varkensprijs afgelopen woensdag onveranderd hield. Velen hadden er wel op gerekend waaronder de Boerenvarkensprijs, maar het ging even niet door. De reden zou zijn een tegenvallende weersvoorspelling met weinig of geen mooi weer.
Er is en blijft dus vraag naar varkens, maar voor een gelijk blijvende prijs
Natuurlijk alles heeft een reden en natuurlijk dit voorjaar is meestal koud en vaak nat. Maar ja, alles moet een reden hebben. De varkensprijs in Nederland komt dus zeker niet van haar plaats. De slachterijen houden hun noteringen onveranderd. Er was één slachtdag minder en dat valt ook af te lezen uit het aantal slachtingen van 246.000 varkens. Of er varkens zijn blijven liggen, is zeer de vraag, omdat het slachtgewicht in een week tijd met 1,5 kilogram is gedaald en ik hoor geen handelaar die moeite moest doen om zijn varkens kwijt te geraken. Er is en blijft dus vraag naar varkens, maar voor een gelijk blijvende prijs. De Boerenvarkensprijs wenst zijn notering onveranderd te houden op 2,49 euro en daarmee laat ze de verhoging van plus 2 centen van vorige week dus ook gewoon staan.
Duitsland hield zijn notering ook onveranderd en zoals gezegd was dit een tegenvaller voor ons, maar ook zeker voor de Duitse varkenshouders. De varkens werden een week eerder op Teleporc al aanzienlijk duurder verkocht vooruitlopend op de verhoging. Maar deze kwam niet. Teleporc moest daarom terug en deed dit dan ook met 2 centen op de dinsdag en daalde opnieuw met 2 centen op vrijdag. Daarmee kwam Teleporc op 2,42 euro en dat is nog steeds 9 centen boven de notering van woensdag.
De verwachting voor een hogere prijs is nog niet helemaal getemperd. Het wachten is op een week met heel mooi warm en zonnig weer, zodat de BBQ massaal wordt aangestoken en de vraag naar vlees behoorlijk zal toenemen. Voor de komende week zijn de weersverwachting nog niet van dien aard dat we een extra vraag mogen verwachten. Daarmee zijn de vooruitzichten voor de komende week ( weken) dus ook onveranderd. Ook in de rest van Europa hielden veel landen hun prijzen op onveranderd; alleen Denemarken valt positief uit de toon met nog een plus 4 centen. Frankrijk laat echter met een daling van ruim 7 centen een heel ander beeld zijn dan België, Spanje en Italië.
Vooral in Duitsland is de vraag goed en daar wordt er geklaagd over het gebrek aan biggen
De vraag naar biggen blijft goed. Vooral in Duitsland is de vraag goed en daar wordt er geklaagd over het gebrek aan biggen. Dit is niet zo verwonderlijk omdat nog geen jaar geleden de prijzen voor de biggen slecht waren met torenhoge kosten, zodat er daar massaal is gestopt met de vermeerdering. Dat dit een keer gevolgen zou hebben was duidelijk. De Duitse prijs blijft weliswaar op 84,50 euro staan, maar een toeslag op de prijs van 20 euro is in Duitsland helemaal niet vreemd en dat dan nog exclusief btw.
In Spanje blijft de prijs voor de biggen ook op een onveranderd staan. In Nederland blijft de vraag nog steeds goed; al hoor je ook geluiden van stoppende vleesvarkenshouders. Dit alles heeft nog geen invloed op de biggenprijs, zodat de Boerenbiggenprijs toch nog met 1 euro stijgt naar 85 euro. Ook voor de biggenprijs geldt, het wachten is op een stijgende prijs voor de vleesvarkens en het lijkt erop dat de biggenprijs dan nog gewoon meestijgt.