‘De grootste beurs voor varkenshouderij’
De animo bij bedrijven die op de beurs willen staan, is volgens beursorganisator Expo-Management groot. Gezien de slechte tijden in de varkenssector lijkt dit een opmerkelijk feit, maar Joost Arkink van Expo-Managment denkt dat bedrijven juist nu actiever zijn om hun marktaandeel veilig te stellen en daarom de beurs gebruiken.
„Het mag nu slecht gaan, de vooruitzichten zijn nog steeds goed voor de sector en straks zal het beter gaan. Wat we wel merken, is dat bedrijven steeds kritischer worden. We zijn in ieder geval tevreden over het aantal nieuwe bedrijven.” Bedrijven mogen dan meer behoefte aan profilering hebben, de varkenshouder heeft op dit moment niet het geld om echt grote investeringen te doen. Het aantal bezoekers van de beurs zou daardoor lager kunnen uitpakken dan in voorgaande jaren.
Arkink is echter optimistisch: „In 2007 kwamen er meer dan 31.000 mensen naar de beurs. We gaan het bezoekersaantal van de vorige editie zeker evenaren. Mede door het aantal nieuwe bedrijven dat op de beurs staan, verwachten we een stijging van het aantal bezoekers. Verder hebben we, naast standhouders, tal van andere activiteiten die interessant voor bezoekers zijn.”
Verschil met andere beurzen
Er worden in Nederland veel beurzen voor de landbouw georganiseerd. Van Leeuwarden tot Hardenberg naar Gorinchem. De beurzen kennen op het oog weinig verschillen. De beurs in Den Bosch heeft naar de mening van Arkink echter een eigen karakter. „Dit is een regionale, maar ook een landelijke beurs voor de intensieve veehouderij.
Het is wellicht de grootste en de meest toonaangevende beurs voor varkenshouders. Het vakmatige en de omvang van de beurs, geven het verschil aan met de andere beurzen. We hebben dit jaar bovendien een platform gecreëerd voor de varkenshouderij waar de varkenshouder elke vraag kan stellen en elke vraag beantwoord krijgt. Het is een zeer complete beurs, die voor iedere schakel in de keten iets biedt.”
„Naast de standhouders en symposia is er ook nog de Big- Challenge, een actie van varkenshouders tegen kanker. Er is een Carrièreplein voor ondernemers die personeel zoeken en de Stoere Boerenmeiden kalender wordt gepresenteerd. Naast een informatieve is het dus ook een gezellige beurs.”
Buitenlandse deelnemers
De deelnemerslijst laat veel buitenlandse bedrijven zien. In het licht van de crisis lijken deze bedrijven hun heil buiten hun landsgrenzen te zoeken. Dat is echter niet wat de beursorganisator vermoedt. „Dit is een nieuwe ontwikkeling die los staat van de crisis. Buitenlandse bedrijven vinden dat Nederland een toonaangevend land in de intensieve veehouderij is, en ze willen zich hier presenteren.”
„Dat bijvoorbeeld een Deense KI-organisatie naar Nederland toe komt, daar konden we op wachten.” Innovatie is de grootste aantrekkingskracht van een beurs. Toch wordt het volgens Arkink wel moeilijker om primeurs naar de beurs te krijgen. „Bedrijven presenteren steeds vaker zelf de primeurs en wachten niet op een beurs. Door bedrijven veel ruimte op de beurs te bieden, hebben we dit jaar toch een aantal primeurs.
Vereijken-Hooijer komt met Date Gate. Een echte primeur en een belangrijke innovatie voor de zeugenhouderij. Dit gaat indruk op de sector maken en de firma pakt de presentatie groots aan. Fancom heeft een automatische groeimonitor voor vleesvarkens: de eYescan. Improvac staat er met een vaccin als alternatief voor castratie en Hendrix Genetics komt met een nieuwe berenlijn naar de beurs.”
Kennisoverdracht
Opvallend genoeg komt er op de beurs een mestverwerkingsplein, terwijl juist voor deze techniek tegenwoordig weinig belangstelling is. Arkink: „DLV achtte het een goed idee om toch een mestverwerkingsplein op te zetten. De mestafzetkosten zijn nog steeds hoog en verwerking kan een structurele oplossing voor de mestafzet bieden.”
„We hebben daarom gekozen om een groot plein in te richten. Overigens verleent ook de Wageningen Universiteit haar medewerking aan dit plein. Met het mestverwerkingsplein willen we tevens laten zien dat kennisoverdracht een belangrijke pijler van de beurs is. Het openingscongres is daar ook een goed voorbeeld van. Rabobank en Vion hebben samen dit congres georganiseerd.”
„De Rabobank komt ook met haar visie 2020. Deze visie schetst de uitdagingen die er voor varkenshouders zijn. Vion laat een beeld van de markt zien. We hopen dat het congres varkenshouders bewust maakt van hun perspectief. En dat ze beseffen dat ze trots op de sector mogen zijn.”