Belgisch kweekvleesbedrijf over de kop
Het Antwerpse Peace of Meat gold als pionier voor kweekvlees bij onze Zuiderburen. De start-up van Dirk Von Heinrichshors zette een technologie op om op basis van stamcellen geoogst uit bloed van bevruchte eieren, in bioreactoren om te zetten in dierlijke vetten. Het bedrijf ging er prat op door te stellen dat zij had uitgevonden hoe ze op deze manier op industriële schaal vlees zou kunnen produceren. De textuur en sappigheid van dit product zou gelijk zijn aan dat van echt vlees. En dit alles zonder genetische modificatie.
Investeerder
Het Israëlische bedrijf MeaTech 3D zag brood in het Antwerpse bedrijf. Dit bedrijf experimenteert met het 3D-printen van vleesalternatieven. Eind 2020 legde ze 15.000.000 euro op tafel om de Antwerpse foodtech-onderneming over te nemen. De ambities bleven na de overname torenhoog. Peace of Meat wilde op termijn verschillende soorten kweekvlees op industriële schaal produceren, om zo uit te groeien tot een wereldwijde koploper in dit marktsegment. Echter, 2,5 jaar na de overname was het vertrouwen reeds verdampt. Onlangs draaide het moederbedrijf, om onduidelijke redenen, de geldkraan richting Antwerpen dicht. Het gevolg was dat de Antwerpse handelsrechter het faillissement uitsprak.
Zoektocht
Peace of Meat, dat onder meer samenwerkt met de universiteit van Leuven, geeft echter niet op. De curator is een zoektocht gestart naar nieuwe investeerders.