John Horrevorts: ‘Het draagt bij aan een positief imago’
Wie nemen er deel in het Netwerk Mestvergisting Zuid-Nederland?
„Het is een samenwerking van vijf organisaties. Dat zijn Aben en Cleanergy in Wanroij, Smits in Wilbertsoord, Houbensteyn in Ysselsteyn en het Varkensproefbedrijf in Sterksel, waar ik werkzaam ben op de afdeling research & development. Deze organisaties hebben gemeen dat ze een biogasinstallatie exploiteren. In totaal zijn er tientallen varkenshouders bij het gezamenlijke initiatief betrokken.”
Wat doen de participanten van het netwerk?
,,Met onze biogasinstallaties halen we methaan uit mest. Methaan wordt verbrand via een WKK-motor en dat levert elektriciteit op. Samen produceren we zo’n 10 megawatt duurzame energie per uur. Het grote voordeel van deze methode is dat we methaan, een schadelijk broeikasgas, uit de mest halen. Dit gas kan daardoor niet meer vrijkomen bij het uitrijden van de mest. Dat heeft een gunstig effect op het milieu. Methaan is namelijk 21 keer schadelijker dan CO2.”
Maar hoe kom je dan in het bezit van CO2-rechten?
„Het gebruik van biogasinstallaties beperkt de uitstoot van methaan aanzienlijk. Je kunt dat omrekenen naar CO2-equivalenten. Daar kunnen rechten aan worden gekoppeld. Organisaties die daarvan willen profiteren, moeten zich laten certificeren. De TÜV, een internationaal keuringsstation regelt dat. Er gaat overigens een lange tijd overheen, voordat alles in orde is. De TÜV berekent ook precies hoeveel rechten je kunt ontlenen aan de besparing die we realiseren met de biogasinstallaties. Over 2006 en 2007, in totaal ongeveer 1,5 jaar, hebben we zo 70.000 ton aan CO2-rechten opgebouwd en die hebben we nu verzilverd.”
Hoe werkt de CO2-markt precies?
„Grote energieverslindende bedrijven van landen die het Kyoto-verdrag hebben ondertekend dienen jaarlijks hun CO2-uitstoot met een bepaald percentage te verminderen. Halen ze dat niet, dan moeten ze CO2-rechten aankopen om zo aan hun verplichtingen ten aanzien van het milieu te voldoen. Deze rechten zijn verkrijgbaar op de verplichte CO2-markt. Wij opereren op de vrijwillige markt. Dat is zo door de overheid bepaald.”
Wat is het verschil?
„Op de vrijwillige markt kopen bedrijven CO2-rechten op vrijwillige basis, niet omdat het moet. Je moet dan denken aan instanties of organisaties met een groen karakter. Je ziet dat bijvoorbeeld bij luchtvaartondernemingen. Passagiers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd als compensatie voor de milieuvervuiling die hun vlucht heeft veroorzaakt. De prijs voor de CO2-rechten ligt op de vrijwillige markt veel lager dan bij de verplichte markt. Op de vrijwillige markt schommelt de prijs rond vijf euro per recht.”
Is het dan niet interessant om de rechten op de verplichte markt te verkopen?
„Zeker, maar dat kan niet. Biogasinstallaties vallen volgens de internationale regels onder de vrijwillige markt. Wij vinden het echter onterecht dat de rechten niet op de verplichte markt verkocht kunnen worden en ondersteunen de lobby die gaande is om dat te veranderen.”
Hoe moeten de rechten worden verzilverd?
„Dat doen we niet zelf. We hebben het uitbesteed aan Greenstream Network, een Duits bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Zij begeven zich op de markt, waar vraag en aanbod de prijs bepalen. Toen we hoorden dat het gelukt was, is er wel een flesje ontkurkt. Het is toch een mijlpaal. Daar zijn in het voortraject veel inspanningen voor geleverd en het zal ook in de toekomst opbrengsten opleveren.”
Wat betekent het kunnen verzilveren van de rechten voor het netwerk?
„In meerdere opzichten is het een belangrijke stap voorwaarts. Het totale rendement van de biogasinstallaties neemt in ieder geval toe. Dat komt goed uit, want de stroomprijs ligt een stuk lager dan een paar jaar geleden. Aan de certificering en het laten berekenen en het verkopen van de CO2-rechten ben je ook flink wat geld kwijt. Dat mag je niet vergeten. Maar het draagt vooral bij aan een positief imago van de varkenshouderij. We hebben de bevestiging dat we goed bezig zijn en een bijdrage leveren aan de klimaatverbetering. De hele sector profiteert daarvan. Dat is pure winst.”
Hoe gaat het verder?
„De rechten van 2006 en 2007 zijn nu verkocht. 2006 was trouwens geen vol boekjaar, omdat we in de loop van dat jaar zijn begonnen. Het traject voor 2008 is inmiddels ingezet. De officiële instanties zijn met onze cijfers aan het rekenen en we wachten op validatie. Als het zover is, kunnen ook die rechten worden verzilverd.”
Verwacht u dat meerdere organisaties met biogasinstallaties zich nu op de CO2-markt begeven?
„Ons initiatief zou in Nederland een voorbeeldfunctie kunnen hebben. Wij waren immers de eerste. Je moet als samenwerkingsverband wel enige omvang en volume hebben om de kosten terug te verdienen. En je moet een lange adem hebben, want er gaat veel tijd overheen voordat de rechten worden afgegeven. Maar het is beslist de moeite waard om het te onderzoeken.”
Tekst: Richard Stegers
Beeld: John Claessens