Column: Komende week toch maar eens een stap hoger zetten
Voor de komende week lijken de seinen voor een hogere varkensprijs op groen te staan. We houden nog een slag om de arm, omdat we dit een aantal weken geleden ook hebben gezien en het toch niet doorging. Maar nu staan we er beter voor, zodat het wellicht woensdag wel doorgaat.
De vraag in Duitsland wordt groter en de voorraden in de vriezer kleiner
In Duitsland praten ze er al weken over. Als het mooi weer wordt dan stijgen de varkensprijzen, omdat de vraag dan groter wordt en de voorraden in de vriezer klein zijn en er dus aan de varkens gaat worden getrokken. In ieder geval de Duitse Teleporc had er afgelopen vrijdag zin in en daar kwam de gemiddelde notering op 2,50 euro uit, wat een verhoging was van 9 centen. Daarbij werden alle varkens verkocht en de partij die het meeste opbracht, kwam zelfs op 2,525 euro uit.
Tot zover het positieve nieuws voor volgende week. Nu naar Nederland, hier gaat er volgende week niks gebeuren. Puur omdat de slachterijen de varkens te duur vinden en ze er nog gemakkelijk voldoende kunnen krijgen. Daar mag bij gezegd worden dat de vraag wel goed is en de varkens dus vlot worden opgenomen. Actuele slachtcijfers zijn nog niet beschikbaar en de exportcijfers blijven rond de 16.000 dieren per week schommelen volgens het CBS. Voor de Boerenvarkensprijs blijft het een doorn in de ogen dat Nederland met het stijgen van de varkensprijs meestal achteraan lopen. De Boerenvarkensprijs wil toch een signaal afgeven dat er een verhoging aanstaande is en dus verhogen we de varkensprijs met 1 cent naar 2,50 euro.
In Europa is de prijs van de vleesvarkens veelal stabiel tot dalend. Spanje, België en Denemarken houden hun noteringen op onveranderd. In Italië daalt de varkensprijs met 3 centen en in Frankrijk gaat de varkensprijs voor derde week op rij naar beneden, nu met 6 centen. Als oorzaak wordt gegeven dat de markt voor vers vlees in Europa onderdruk staat en ze in Frankrijk het invriezen vanwege de hoge energie prijzen onvoldoende interessant vinden.
Even naar China, een markt die voor Nederland steeds minder interessant is, daar is de varkensprijs toch weer aan het stijgen na een daling van zes weken. Nu we toch aan die kant van de wereldbol zijn, in Zuid Korea is de levende varken prijs inmiddels de 4 eurogrens gepasseerd.
Als we woensdag een dikke plus hebben dan zal Duitsland vrijdag ook zijn biggenprijs doen laten stijgen
De markt voor de biggen is zeer stabiel door de overwegend stabiele varkensprijs. Zowel Duitsland als ook ons andere exportland Spanje zijn de prijzen ook stabiel. Wel blijft de vraag naar biggen goed en blijft het wachten op een betere varkensprijs. Aanstaande woensdag weten we wat Duitsland gaat doen met de varkensprijs en vrijdag volgt dan een nieuwe biggenprijs. Als we woensdag een dikke plus hebben dan zal Duitsland vrijdag ook zijn biggenprijs doen laten stijgen. Op dat moment hebben we een nieuwe situatie en zullen we moeten kijken wat de invloed zal zijn op de Nederlandse biggenprijs. Het is duidelijk, we zitten aan de vooravond van een betere varkensprijs met dan ook weer een hogere biggenprijs. Tel daarbij een dalende voerprijs op, al zit menig voerleverancier nog met duurdere voorraden, maakt dat de sector een zeer wenselijke mooie tijd heeft.