Amerika keurt in proef gen-bewerkte varkens goed voor voedselketen
Volgens de universiteit is het juist belangrijk voor een universiteit om het precedent te scheppen door samen te werken met federale regelgevers om landbouwhuisdieren in de voedselvoorziening te introduceren. Onderzoekers van WSU gebruikten de CRISPR-CAS tool voor het bewerken van genen om de genetische eigenschappen van vijf varkens te verbeteren. Met de goekuering mogen ze deze gen-bewerkte varkens introduceren in de humane voedselketen om aan te tonen dat voedsel gemaakt van de gen-bewerkte dieren veilig is om te eten en dat het mogelijk is.
Gen-editing kan veranderingen in het DNA van een organisme aanbrengen die in de natuur of door selectief fokken zouden kunnen voorkomen, maar die zonder CRISPR-CAS veel langer zouden duren. De universiteit werkt ook aan een FDA-goedkeuring voor een lijn van genetisch gemodificeerde varkens.
Snel gewenste eigenschappen
De FDA-goedkeuring is alleen voor het onderzoek en beperkt tot varkens, maar de universiteit zegt dat hun gen-bewerkte varkens aantonen dat het bewerken van genen om snel gewenste eigenschappen te produceren voor verbeterde voedselproductie om de groeiende wereldbevolking te helpen voeden.
De varkens zijn op tweejarige leeftijd verwerkt in het WSU Meat Lab. Na inspectie door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) maakte een vleeswetenschapper van een deel van het varkensvlees worstjes in Duitse stijl. De onderzoekers grilden de worsten en zeiden dat er geen verschil was in smaak, textuur of voedingsstoffen.
Surrogaatstamvaders
De varkens zijn genetisch zo bewerkt dat dit de onderzoekers de ook in staat zou stellen deze te gebruiken om de eigenschappen op een ander mannelijk varken over te brengen door een techniek die bekend staat als surrogaatstamvaders. Deze techniek maakt de CRISPER-CAS beren eerst steriel door een gen genaamd NANOS2 uit te schakelen dat specifiek is voor mannelijke vruchtbaarheid. DE gentica van deze dieren kunnen vervolgens worden geïmplanteerd in de stamcellen van een andere beer die wel sperma aanmaakt en op die manier kunnen de gewenste eigenschappen door worden gegeven aan de volgende generatie.
Aanpassen aan omgeving
Deze ‘surrogaatbeertechnologie’ heeft volgens de onderzoekers het potentieel om de vleeskwaliteit te verbeteren, evenals de gezondheid en veerkracht van de varkens in veranderende omgevingsomstandigheden met als belangrijkste doel het vergroten van eiwitbronnen in ontwikkelingslanden.
De nakomelingen van de surrogaatvaders, die niet genetisch zijn aangepast, zijn nog niet door de FDA beoordeeld voor mogelijke opname in de voedselketen. Het kostte de onderzoekers al heel veel moeite om de onderzoeksgoedkeuring voor deze vijf varkens te verkrijgen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Washington State University
Bron: Washington State University