Duidelijkheid over nieuwe uitbetalingsystematiek
De nieuwe uitbetalingsystematiek stond toch gepland voor afgelopen februari?
„We hebben het systeem ontwikkeld en daarbij zijn we uiteindelijk uitgekomen op introductie in week 13. We hebben ruim de tijd genomen om onze leveranciers op voorhand te informeren over de komende wijziging en de achtergronden ervan.”
Wat is de reden voor de vertraging?
„Theoretisch gezien hadden we het al eerder kunnen lanceren. Farmingnet werkt met blokken van vier of vijf weken, daarom hebben we gekozen voor week 13. We hebben, zoals gezegd, de tijd genomen voor een zorgvuldige voorbereiding om een goede start te kunnen maken met de nieuwe systematiek.”
Wat kunt u concreet zeggen over de grenzen bij spier- en spekdikte en de bijbehorende kortingen en toeslagen?
„De gewichtsgrenzen passen we iets naar beneden aan in verband met de vraag uit de markt en optredende interne vervetting die we niet hadden verwacht bij deze gewichten. Binnen de gewichtsgrenzen, boven de gestelde spierdikte en onder de gestelde spekdikte leveren varkenshouders in de kortingsvrije zone.”
De concepten lijken geen deel meer uit te maken van de waardebepaling. Klopt het dat er geen concepttoeslag meer is?
„De spier- en spektabellen worden per concept gemaakt. Alleen voor Welfare blijft er een concepttoeslag naast de spier- en spektabellen.”
Wat is het verschil tussen de netto bordesprijs die Vion nu hanteert en de franco bordesprijs die u wilt invoeren?
„Meer sturing op spier en spek, daardoor een betere waardebepaling van het varken en een betere aansluiting op de marktvraag. Daarnaast geven we meer inzicht in de kostenopbouw vanaf boer tot slachterij. Hierdoor kunnen we gezamenlijk efficiënter werken door overbodige kosten uit de keten te halen. De franco bordesprijs is de prijs inclusief de vracht- en organisatiekosten.”
Welke concepten gaat u hanteren?
„We hebben Global, Star en Welfare. Binnen Welfare kennen we Welfare beren en Welfare borgen. De varkens, geleverd binnen het Star concept, voldoen aan de voorwaarden die de Dierenbescherming stelt aan varkensvlees met één ster. Naast deze gangbare concepten hebben we nog Good Farming Organic, onze biologische productieketen (Groene Weg).”
Volgens cijfers van het PVV is het marktaandeel van Vion in 2009 opnieuw gedaald. Wat is volgens u de oorzaak?
„We hebben minder slachtingen gedaan over 2009. Een gevolg van de marktsituatie, van vraag en aanbod. Met onze productie richten we ons op de markt. Afgeleid daarvan ontstaat een bepaald volume. Het aanbod aan slachtvarkens is niet allesbepalend. We proberen in die segmenten van de afzetmarkt actief te zijn, waarin we de hoogst mogelijke toegevoegde waarde kunnen realiseren.”
Wat klopt er van de geruchten dat de Nederlandse en Duitse slachterijen vol zitten?
„Het volume dat Vion in Nederland aan varkens slacht, is gebaseerd op de vraag uit de vleesmarkt. Wanneer we duidelijk meer zouden slachten dan de vleesmarkt aan kan, zou dat leiden tot extra prijsdruk. We zoeken dus naar de balans tussen vraag en aanbod om te helpen voorkomen dat de vleesmarkt nog verder onder druk komt te staan. De eerste 10 weken van 2010 was het aanbod te ruim ten opzichte van de vraag. Het klopt dat we de eerste weken van maart varkens hebben afgehouden. We gaan er vanuit dat dit niet over een langere periode noodzakelijk is.”
Wat is de verwachting ten aanzien van het verdere verloop van de vleesvarkensprijzen over 2010?
„Het is lastig om daar een concrete uitspraak over te doen. Het aanbod is op dit moment ruim ten opzichte van de vraag. Een betere balans tussen vraag en aanbod is belangrijk. De economische ontwikkelingen brengen met zich mee dat op sommige markten, zoals Oost-Europa en Rusland, de vraag op dit moment duidelijk is teruggelopen.”
Tekst: Joyce Cornelissen
Beeld: Twan van Asseldonk