Gezondere zeugen door grove vezels
Proces-technologie maakt het verschil
Wat doet maalfijnheid met de gezondheid?
In een gezonde maag beschermt de maaginhoud het bovenste deel van de maag tegen zuren. Maar wanneer voer te weinig grove vezels bevat, of snel door de maag gaat, dan werkt dat niet goed. Hierdoor kan de maagwand beschadigen en kan er een maagafwijking ontstaan, zoals een ontstoken slijmvlies. Dit zorgt voor een afwijkende bacteriecultuur in de maag en dat heeft een negatief effect op de vertering in de darmen en de gezondheid van de zeugen. De beste manier om dit te voorkomen is te zorgen voor voldoende grove vezels (structuur) in het mengvoer.
Fijnmalen voor goede vertering
Bij het malen en persen gaat de structuur in mengvoer voor een groot deel verloren. Lange tijd was het advies om grondstoffen fijn te malen voor een betere vertering. Fijn malen heeft echter ook nadelen; de relatie met maagzweren is namelijk groot. Fijngemalen voer in de maag veroorzaakt namelijk een egale, dunne soep. De pH daalt dan in de hele maag, dus ook in het bovenste gedeelte van de maag waar het slijmvlies niet bestand is tegen het zuur. Hierdoor ontstaan maagzweren, vaak bij de slokdarm.