Column: Verhogen varkensprijs weer uitgesteld
Een verhoging van de varkensprijs zit er even weer niet in. Vorige week dachten we, nu gaat het gebeuren. De Teleporc op 2,50 euro. Dit kan niet missen. Maar ook nu weer, schijn bedriegt. Teleporc is van 2,50 euro naar 2,45 euro en nu op 2,41 euro.
Nu zijn we weer terug bij af en met een gebroken week in het vooruitzicht gaat een verhoging echt niet gebeuren
Wat was er aan de hand, want de Teleporc gaat niet zomaar zo fors naar boven? In Duitsland had een handelaar een groot aantal varkens verkocht aan een slachterij. Nu kon deze handelaar niet aan het verkochte aantal komen en heeft dus fors bij moeten kopen op Teleporc tot zelfs 2,525 euro. De varkenshouders, die de varkens hadden aangeboden op Teleporc, hadden even een behoorlijke meevaller. Nu zijn we weer terug bij af en met een gebroken week in het vooruitzicht gaat een verhoging echt niet gebeuren; al blijft de stemming goed en blijven we de mening toegedaan dat we toch nog wel een stap naar boven gaan doen.
In Nederland blijven de slachterijen de varkens vlot opnemen. Zelfs op zaterdag wordt er geslacht. Met 302.000 geslachte varkens in week 18. Daarmee komen we op gemiddeld 275.000 varkens in de laatste vier weken. Het aantal dat in Nederland wordt geslacht, daalt dus wel. De export van vleesvarkens stijgt, al zijn er geen betrouwbare cijfers van voorhanden. Ik schat dit aantal echter op meer dan 20.000 dieren. Het gewicht was de laatste week met meer dan 0,5 kilogram gestegen en komt daarmee op 100,9 kilogram. In voorgaande jaren begon het gewicht vanaf mei vaak te zakken. We zullen zien wat er de komende weken gaat geburen.
In Duitsland werden er in de eerste week van mei 640.000 dieren geslacht. Deze week had één slachtdag minder. De vraag naar varkens blijft ook in Duitsland goed, al hadden de slachterijen er afgelopen woensdag geen enkele behoefte aan om ook maar aan een verhoging te denken. De vleesverkoop loopt door het matige weer niet echt geweldig. Teleporc is weer terug bij af en voor volgende week is er ook geen enkele aanleiding om ook maar naar boven te kijken. De Boerenvarkensprijs kan dus ook niets anders dan onveranderd 2,50 euro te noteren en dat dan we dus ook. In de rest van Europa zijn er twee landen die verlagen. Italië daalt met 3,5 centen en in Frankrijk zakt de prijs met 2 centen. De overige landen houden de noteringen op onveranderd.
Men moet nu ook genoegen nemen met de standaard noteringsprijs voor biggen
De biggenmarkt doet net als de varkensmarkt en blijft onveranderd. Goede koppels biggen worden vlot verkocht. De export aantallen blijven rond de 100.000 biggen schommelen en daar veranderd nog maar weinig aan. Wat wel veranderd is de prijs voor de kleinere koppels biggen. Deze worden niet meer voor topprijzen verkocht. Men moet nu ook genoegen nemen met de standaard noteringsprijs. De Boerenbiggenprijs blijft voorlopig nog onveranderd op 85 euro staan.