Promovendus ontdekt micro-organismen van amandelen tegen Streptokokken
Isabela Fernandes de Oliveira richtte haar studie op de bacterie Streptococcus suis die in de varkenshouderij een groot probleem is, schrijft Resource. Deze bacterie komt in alle varkens voor; vaak zonder de dieren ziek te maken, maar zo’n 3 tot 5 procent van de dieren wordt bijvoorbeeld kreupel door gewrichtsontstekingen of krijgt hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of longontsteking. Infectie door Streptococcus suis is volgens Isabela Fernandes de Oliveira een van de hoofdredenen van antibioticagebruik in de varkensvleesindustrie. De bacterie begint al resistent te worden: een gevaar voor de volksgezondheid onder varkens en onder mensen.
Honderd biggen
Tegen Resource zegt Fernandes de Oliveira: „Het antibioticagebruik verminderen krijgt in de grootschalige landbouw al langer aandacht. Zo werken mijn collega’s van de Host-Microbe Interactomics-groep aan een vaccin tegen S. suis. Wat ik onderzocht, is voor zover ik weet helemaal nieuw: de micro-organismen van de amandelen van varkens gebruiken om mogelijke probiotica en natuurlijke anti-microbiële middelen te vinden die de groei van de streptokokken remmen of infectie voorkomen. Ik denk dat mijn resultaten kunnen bijdragen aan een duurzamere manier om de bacterie onder controle te houden.”
Micro-organismen op de amandelen
Fernandes de Oliveira gebruikte monsters uit ruim honderd gezonde biggen uit elf boerderijen in Nederland, Duitsland en Spanje. Ze isoleerde, cultiveerde en identificeerde de micro-organismen die van nature op hun amandelen zitten. De promovendus testte het effect van enkele bacteriesoorten in een kleinschalig boerderij-experiment in een beveiligd laboratorium. „Het microbioom op de amandelen bleek een rijke bron van natuurlijke bioactieve producten, geproduceerd door bacteriën. De meeste van die moleculen en ook veel van die bacteriën kenden we nog niet.”
Voedingssupplementen voor biggen
Er is nog veel onderzoek nodig, maar de resultaten waren veelbelovend. In de toekomst ziet Fernandes de Oliveira probiotica voor varkens voor zich in de vorm van voedingssupplementen. Deze bacteriesoorten en de moleculen die ze produceren, kunnen veehouders bijvoorbeeld aan voedsel, water of melk voor hun varkens toevoegen.
Streptokokken zullen volgens haar niet snel resistentie ontwikkelen tegen de probiotica, omdat deze natuurlijke producten verschillende manieren combineren om de bacterie te remmen, in plaats van één manier zoals antibiotica. Resistentie kan echter altijd ontstaan. Toch denkt ze dat haar resultaten kunnen bijdragen aan een duurzamere manier om de bacterie onder controle te houden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Resource Wageningen UR