Kom naar de Pig Business bijeenkomst Bigoverleving op 23 mei en 31 mei
Vezels in het voer positief effect op voorkomen doodgeboren biggen
De dood van de biggen is het gevolg van een onderbroken zuurstoftoevoer. Dit gebeurt wanneer de placenta loslaat of de navelstreng wordt verstoord. Normale geboorten vallen binnen drie tot vier uur, maar ook dan worden de overlevingskansen van de laatstgeboren biggen kleiner door het toenemende zuurstofgebrek. Deze situatie wordt nog verergerd in het geval van vertraagde geboorten, die enkele uren duren. Elk verder uitstel van een ‘normale geboorte’, waarbij een geboorteduur van 15 tot 20 minuten per big als maatstaf wordt genomen, leidt tot een toename van doodgeboorten.
Conditie zeug
Het is niet ongebruikelijk dat vertraagde geboorten te wijten zijn door een ziekte bij of uitputting van de zeug. Met een gemiddelde van 1,5 doodgeboren biggen per worp is er potentie om dit te verminderen. De conditie van de zeugen bij de geboorte speelt daarbij een belangrijke rol bij het voorkomen van doodgeboorte. De dieren mogen niet te mager en niet te dik zijn, maar in goede conditie.
Vezels
De zeugen moeten bestand zijn tegen de enorme fysieke inspanning die gepaard gaat met het werpen. De rugspekdikte van de zeugen voor de geboorte moet daarom 14 tot 15 mm zijn (eerste worp) of 14 tot 16 mm voor de hogere worpaantallen. Naast een optimale toevoer van calcium aan de drachtige zeugen, moeten de dieren ook in de periode vlak voor het werpen voldoende worden voorzien van vezels. Bijna geen enkel ander ingrediënt heeft zo'n groot aandeel in de gezondheid en het welzijn van de zeugen als de bron van ruwe celstof of vezels. De versnelling van het werpen die wordt bereikt door ruwe celstof in het voer, draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van het aantal doodgeboorten.
(Tekst gaat verder na kader)
Maatregelen om doodgeboren te verminderen
- Controleer voortdurend de gegevens van de zeugenplanner om in een vroeg stadium hogere aantallen doodgeboorte in de kraamgroepen te identificeren.
- Kijk of grote tomen samenhangen met het vaker voorkomen van doodgeboren biggen.
- Houd de leeftijdsopbouw van de zeugenstapel in de gaten (let vooral op hoge worpaantallen) en stuur zo nodig bij.
- Geboorten nauwkeurig documenteren: Moeten langzame geboorten nauwlettend worden gevolgd en is hulp nodig voor moeilijke geboorten.
- Controleer de conditie van de zeugen: Hoe hoog is het aandeel zeugen met overgewicht bij geboorte?
- Voorkom voerfouten. Zeugen niet te veel energie voeren tijdens de dracht, mineralenvoorziening optimaliseren (calciumoverdosering vermijden; calcium-fosforverhouding reguleren), zeugen voorzien van voldoende ruwe celstof, voorkomen van mycotoxinen uitsluiten.
- Controleer het stalklimaat: vermijd vooral hoge staltemperaturen tijdens het werpen.
- Bewaak de gezondheid en weerstand van de zeugen.
Gebaseerd op een artikel van de Duitse varkensdeskundigen Johannes Hilgers en Professor Uwe Hühn op AgrarHeute.nl
Pig Business bijeenkomst Bigoverleving
Iedere varkenshouder wil het liefst dat elke geboren big overleeft. Dat is natuurlijk een prachtig streven, maar de praktijk laat zien dat niet elke big uitgroeit tot een slachtvarken. Toch kan menig varkenshouder de bigoverleving verhogen door soms simpele stappen te nemen en daarmee de economische resultaten en het dierwelzijn te verbeteren. Elke big telt immers en draagt bij aan het rendement. Wil jij dat meer biggen overleven en wil je weten hoe je dat moet doen? Dat vertellen deskundigen op de Pig Business bijeenkomst ‘Simpele stappen naar een hogere bigoverleving’ op dinsdag 23 mei in Veghel en woensdag 31 mei in Heeten.
Klik hier om aan te melden voor de bijeenkomst op dinsdag 23 mei in Veghel
Klik hier om aan te melden voor de bijeenkomst op woensdag 31 mei in Heeten
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Agrar Heute