WUR: ‘Lichte stijging in voerwinst zeugen en vleesvarkens’
De langetermijnverwachting wordt als uitgangspunt gebruikt bij bedrijfsbegrotingen voor de komende periode van vijf tot tien 10 jaar en bij aanvragen voor het Borgstellingskrediet MKB-landbouw (BL) en Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De technische kengetallen zijn volgens WUR aangepast op basis van resultaten uit 2022. De langetermijnverwachtingen zijn 693 euro exclusief btw voor de voerwinst en 444 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. In december 2022 waren deze tussentijds bijgesteld naar respectievelijk 673 euro en 441 euro.
Vleeswarkens
Voor vleesvarkens is de verwachting 84 voor de voerwinst en 67,50 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. De onderzoekers van de WUR hebben rekening gehouden met een verdere voerprijsstijging voor de lange termijn van circa 15 procent. Deze was vorig jaar ook reeds 10 procent verhoogd. Voor de lange termijn wordt een lager niveau voorzien dan de actuele voerprijzen, die al lager liggen dan de piek in de zomer van 2022.
Mestafzet
De saldo’s inclusief mestafzet nemen niet toe, omdat er rekening wordt gehouden met stabiliserende mestafzetkosten. Deze kosten zijn 356 euro exclusief btw per aanwezige zeug en 49 euro per aanwezig vleesvarken. Bij zeugen is hier uitgegaan van 50 procent afzet lang transport en 50 procent in directe omgeving van het varkensbedrijf. Voor vleesvarkens is dit 80 procent lang transport en 20 procent directe omgeving.
Vierkante meter
Voor de vleesvarkens zijn ook voerwinst en saldo per vierkante meter berekend. De verwachte voerwinst voor opfokzeugen wordt 207 euro per gemiddeld aanwezige opfokzeug per jaar, een lichte stijging ten opzichte van de inschatting vorig jaar.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: WUR