'Onbegrijpelijk en onterecht NVWA-verhaal over naleving regelgeving'
COV verbolgen over persbericht NVWA over naleving slachterijen
In genoemde periode heeft de NVWA liefst 40 procent meer controles uitgevoerd: 26.500 in totaal, wijst de COV op. Dat is per roodvleesslachterij bijna 50 controles per week. Daarbij zijn zo’n 20 procent minder overtredingen geconstateerd: 98 vaststaande overtredingen. Dit betekent een correcte naleving van meer dan 99,5 procent. Een positieve ontwikkeling bij toch al zeer hoge percentages in het voldoen aan de diverse welzijns- en hygiëneregels, aldus de COV.
'Toch schuift de Inspecteur Generaa van de NVWA die goede tendens terzijde en veroordeelt de slachterijen publiekelijk op basis van onbekende, interne NVWA-cijfers waar sprake zou zijn van ‘5700 tekortkomingen’. De NVWA gegevens zijn door de bedrijven en de brancheorganisatie niet verifieerbaar. Er is ook geen mogelijkheid tot bezwaar of beroep', aldus de COV.
'Zo’n 1400 bevindingen zouden gaan over het dierenwelzijn, maar hoe en wat is niet duidelijk. Uit het verhaal blijkt tenslotte, dat dit voor roodvlees slachthuizen slechts drie vaststaande boetes heeft opgeleverd', aldus de COV. Dit alles roept bij de COV en de aangesloten bedrijven de nodige vragen op.
‘Politiek persbericht’
‘In de eerste helft van 2022 zijn er door de NVWA 5.700 tekortkomingen vastgesteld in de 39 grote Nederlandse roodvlees- en pluimveeslachthuizen’, schrijft de NVWA in een persbericht. Voorzitter Gert-Jan Oplaat van Nepluvi, de branchevereniging van pluimveeslachterijen, spreekt van een politiek persbericht, waarmee de NVWA de eigen tekortkomingen probeert te camoufleren.
„Als je het persbericht van de NVWA leest, lijkt of er op grote schaal dingen misgaan in pluimveeslachterijen, maar dat bestrijd ik”, zegt Oplaat. „Het aantal controles in pluimveeslachterijen is sinds 2019 met meer dan 50 procent toegenomen. En het aantal waarschuwingen en boetes is gedaald. Dat is juist goed nieuws." De boetes zijn er volgens Oplaat lang niet allemaal voor ernstige gevallen. „Het gaat bijvoorbeeld ook om een sticker die aan de ene kant van de deur zit, terwijl hij eigenlijk aan de andere kant moet."
Volgens Oplaat hindert de NVWA de bedrijfsvoering van de pluimveeslachterijen doordat ze heel vaak geen keuringartsen beschikbaar hebben voor het verplichte toezicht. Dat betekent dat slachterijen minder dieren kunnen slachten dan ze willen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Vion
Bron: Centrale Organisatie voor de Vleessector