Financiële crisis en het landbouwperspectief
De wereldwijde crisis is achter de rug.
Nee. Het leek drie maanden geleden de goede kant op te gaan, maar Griekenland legde volgens Piet Moerland, voorzitter van Rabobank, pijnlijk bloot dat de problemen bij lange na nog niet zijn opgelost. „De financiële en economische crisis komt voort uit fundamentele onbalansen in schuldposities. Dat werd voor het eerst zichtbaar op de Amerikaanse hypotheekmarkt, daarna bij banken en nu bij landen als Griekenland. Die onbalansen moeten eerst worden weggenomen.”
De economie in de eurozone staat er slecht voor.
Nee. De eurozone moeten we volgens Moerland vergelijken met de situatie in de Verenigde Staten en Azië. In Griekenland is weliswaar een begrotingstekort van 13 procent, maar gemiddeld ligt het tekort in de eurozone op 6 procent. In de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Japan ligt het rond de 10 procent. Ook de schuldpositie steekt gunstig af. In de eurozone is die 70 procent van het Bruto Binnenlands Product, in de Verenigde Staten 90 procent en in Japan zelfs 190 procent.
Een zwakkere euro is goed voor de landbouw.
Ja en nee. Door de dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar worden producten goedkoper voor landen buiten de eurozone. Daar profiteert de landbouwsector van die exportgericht is. Joop Wijn, lid algemeen bestuur ABN Amro Bank, verwacht een verdere daling naar 1,10 euro in 2011 en geeft een kleine waarschuwing af voor de lange termijn. „Een harde munt zoals voorheen de Duitse Mark en Gulden geven stabiliteit en dat is goed voor het investeringsklimaat. Maar het is niet iets om zenuwachtig van te worden.”
Consumenten kiezen vaker kip dan varkensvlees.
Nee. Het besteedbare inkomen van de West-Europese consument zal in 2010 onder druk blijven, maar leidt volgens Hilbert Wilkens, sectormanager intensieve veehouderij ABN Amro Bank, niet tot een substantiële vraagverschuiving naar kip. De Oost-Europese markt voor Nederlands varkensvlees zal toenemen, zodat het inkomen van vleesvarken- en gesloten bedrijven zich herstelt naar het langjarig gemiddelde. Voor de zeugenhouderij blijft het inkomen stabiel.
De schaalvergroting loopt tegen haar maatschappelijke grens aan.
Ja en nee. Volgens de Rabobank gaat de maatschappelijke discussie in delen van Brabant zover dat burgers zich voorgoed hebben gekeerd tegen de intensieve veehouderij. In de rest van het land moeten varkenshouders beter gaan communiceren met hun omgeving. ABN Amro kietelt de ondernemers juist met ondernemerschap om uit de patstelling te komen. Varkensvlees is een anoniem product, zegt Wilbert Hilkens. „Varkenshouders en ketenpartijen moeten samen nieuwe duurzame concepten lanceren in het tussensegment en er een merk van maken, Dan bepaal je de prijs, terwijl je tegemoet komt aan de maatschappelijke kritiek.”