Column: Varkensprijs gaat toch omhoog
Het heeft even geduurd, maar dit keer heeft de Duitse ISN afgelopen woensdag zijn varkensprijs wel verhoogd en wel met 5 centen naar 2,38 euro. Vorige week werd het al steeds duidelijker: het mooie weer was in aantocht en de Teleporc-notering was al op 2,45 euro voordat de week begon.
In Nederland wilden de slachterijen afgelopen week nog niks van verhogen weten
Deze notering hield stand afgelopen dinsdag. De ISN zag nu zijn kans om een verhoging erdoor te drukken. Drie weken geleden was de situatie bijna gelijk, alleen liet toen het mooie weer even op zich wachten. In Nederland wilden de slachterijen afgelopen week nog niks van verhogen weten, er waren immers door het uitvallen van één slachtdag nog varkens genoeg. Maar ook hier loopt het aantal terug. Week 20 werden er slechts 241.000 varkens geslacht met een slachtgewicht van exact 100 kilogram en dat was 0,9 kilogram minder dan twee weken geleden. De weken ervoor werden in een volle slachtweek nog 302.000 varkens geslacht en dat maakt dat het gemiddelde van de laatste drie weken op 282.000 dieren staat en dat is 10.000 stuks per week minder dan vorig jaar. RVO meldt dat in week 20 er 14.400 vleesvarkens in het buitenland zijn geslacht. De prijs van de onderdelen waren nagenoeg onveranderd, maar zal door het stijgen van de vleesvarkensprijs volgende week ook wel mee naar boven gaan.
En wat gaan de Nederlandse slachterijen doen? Als ze voldoende varkens willen houden, zullen ze mee moeten met de Duitsers en ook 5 centen stijging noteren. Het waarom van het ‘moeten’ ligt in het feit dat de Duitsers komende woensdag de notering weer met minimaal 5 centen naar boven zetten. De Boerenvarkensprijs noteert 3 centen hoger. Dit is omdat we eerder al een keer plus 2 centen hebben gedaan en de rest niet wilde volgen en daarmee komen we op 2,53 euro.
Duitsland komende week, vermoedelijk, weer met 5 centen verhogen. De vraag naar varkens is zeer goed. Het kleine aanbod op Teleporc werd afgelopen vrijdag vlot verkocht voor 2,52 euro en dat is 7 centen boven de notering van dinsdag. Dit gebeurt met de wetenschap dat we komende week nog één slachtdag minder hebben. Het is al eerder gezegd, de voorraden vlees zijn heel klein. Het aanbod aan varkens in heel West-Europa blijft teruglopen en dan komt er een moment dat er geen houden meer aan is en vraag en aanbod wel zijn werk gaan doen. België, die lift met Duitsland mee en verhogen ook met 5 centen. Frankrijk, Denemarken en Spanje maken een pas op de plaats maar Italië laat de varkensprijs toch weer met 2,5 centen dalen. Voor komende week verwachten we dat Nederland stijgt en na Duitsland woensdag zal Nederland de week erop weer meer moeten betalen.
Duitsland laat zijn biggenprijs stijgen met 3,50 euro naar 88 euro
Voor de biggenmarkt komt deze Duitse verhoging van de vleesvarkensprijs net op tijd. De stemming werd in Nederland elke week net ietsje minder, maar nu zal een minder stemming wel even weer wegebben. Spanje stelt zijn biggennotering al naar beneden bij met 2,50 euro naar 86,50 euro, maar Duitsland laat zijn biggenprijs stijgen met 3,50 euro naar 88 euro. Dit zorgt ervoor dat de Nederlandse notering mooi in balans kan blijven en daarom laat de Boerenbiggenprijs zijn notering onveranderd. Voor de duidelijkheid, in Duitsland is de biggenprijs voor een groot gedeelte gekoppeld aan de vleesvarkensprijs. Het zou zo maar kunnen dat de Duitse vermeerderaar iets in moet leveren van de toeslag. Waar in Nederland een toeslag een vast gegeven is, is in Duitsland de toeslag een variabele en daalt of stijgt regelmatig.