Buurt tegen nieuwe vergunning Knorhof
Afgaande op talrijke berichten in de media is varkensbedrijf Knorhof in het buitengebied tussen Erichem en Kapel Avezaath één van de meest omstreden varkenshouderijen in Nederland. Eigenaar Adriaan Straathof startte in 1996 met Knorhof door een voormalig pluimveebedrijf geschikt te maken voor varkens.
Straathof, die meerdere varkensbedrijven heeft in Nederland en Duitsland, verbouwde Knorhof tot een gesloten varkenshouderijbedrijf. De twee-etagestallen bieden ruimte aan in totaal 19.000 dieren. Daarmee zou je Knorhof een megastal avant la lettre kunnen noemen.
Veel klachten
Al sinds de start van Knorhof regent het klachten over het bedrijf. Omwonenden ervaren de stank die het bedrijf veroorzaakt als een groot probleem. Eigenaar Straathof kreeg het ook al snel aan de stok met overheden. Hij zou zich niet houden aan de verstrekte milieuvergunning.
Allerlei procedures en rechtszaken werden gevoerd waarbij onder meer dwangsommen werden opgelegd. In 2001 liet de gemeente Buren zelfs enkele honderden varkens in beslag nemen. Later bracht eigenaar Straathof zijn varkensstapel zelf terug tot 13.000 dieren.
Nadat de Raad van State de milieuvergunning van het bedrijf had geschorst, is eigenaar Straathof bezig om een nieuwe milieuvergunning te krijgen; een vergunning waarmee hij de stalcapaciteit weer maximaal kan benutten. De aangevraagde vergunning behelst onder meer 9.500 vleesvarkens en 7.600 biggen.
Koekje van eigen deeg
Begin dit jaar publiceerde de provincie Gelderland een ontwerpbeschikking voor een nieuwe milieuvergunning voor het bedrijf van Straathof. Tot 31 maart was het mogelijk om zienswijzen in te dienen op de ontwerpbeschikking.
Een van de indieners van een zienswijze is buurtbewoner A. de Heus. „We geven Straathof nu een koekje van eigen deeg. Hij is degene die ons heeft geleerd hoe je met juridische procedures tijd kunt rekken en je zin kunt krijgen”, aldus De Heus. Hij strijdt al 14 jaar tegen de overlast die Knorhof veroorzaakt.
„De heer Straathof heeft hier veel kapot gemaakt. Als hij maar 75 procent had waargemaakt van wat hij mij 14 jaar geleden heeft beloofd, was het niet zo ver gekomen. Maar deze man heeft mij voor 300 procent bedonderd. Daarom blijven we doorvechten tot aan de Raad van State en starten een bodemprocedure als het nodig is.”
Weinig draagvlak over
De Heus staat niet alleen in zijn weerstand tegen Knorhof en eigenaar Straathof. In de gemeente Buren lijkt weinig draagvlak meer over voor het varkenshouderijbedrijf. De strijd tegen het bedrijf was zelfs een thema in de recente campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Partij voor de Dieren benutte de weerstand tegen Knorhof om in de gemeente Buren één raadszetel in de wacht te slepen.
Eigenaar Straathof wenst zelf niet in te gaan op de aantijgingen. Namens de familie Straathof reageert adviseur en woordvoerder Jan Voermans. Hij geeft aan te verwachten dat, ondanks alle commotie, de provincie een nieuwe milieuvergunning zal afgeven. „In het verleden is er veel gebeurd. Daarbij zijn zeker scheve schaatsen gereden aan beide kanten. Dat neemt echter niet weg dat er nu een fair plan ligt waar de nieuwe milieuvergunning op is gebaseerd.”
„Er is geen sprake van uitbreiding of nieuwbouw van stallen. Knorhof investeert fors in luchtwassers. Ondanks de voorgenomen toename van het aantal varkens zal er sprake zijn van een sterke vermindering van de geuroverlast en de uitstoot van ammoniak”, aldus Voermans. „De enige bouwvergunning die Knorhof nu nodig heeft, is om luchtwassers te mogen plaatsen.”
Vooral emotie
Voermans stelt vast dat de weerstand tegen Knorhof vooral op emotie is gebaseerd. „Het is daar geen grote zwijnenstal zoals soms in de media wordt beweerd. Knorhof is sinds vorig jaar een SPF-bedrijf. Dat geeft aan dat er netjes en strikt wordt gewerkt in de stallen.”
Of de nieuwe milieuvergunning voor Knorhof er ook werkelijk komt, is nog onduidelijk. De landelijk oplaaiende discussie over megastallen raakt ook Knorhof. „Wat ons betreft horen zulke bedrijven niet thuis in Nederland. Wij zijn voor een kleinschalige veehouderij”, zegt Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren in Buren.
Tekst: Berrie Klein Swormink
Beeld: Susan Rexwinkel