Camera meet vetkwaliteit varkenskarkassen
De Slimme Varkensketen heeft als ambitie het realiseren van een systeemdoorbraak in de keten van productie, verwerking en afzet van varkensvlees. Er wordt toegewerkt naar vraag gestuurde ketens die starten bij de afnemer en worden gevoed door de behoeften van de consument. Een onderdeel hiervan is: ’Sturen op kwaliteit’. Hierin werken Fransen Gerrits, Vion Food Group en Topigs Norsvin’ (met ondersteuning van Connecting Agri & Food) aan een stap voorwaarts richting een slimme varkensketen. Binnen deze keten wordt slim omgegaan met data gericht op de gezondheid van het individuele dier en de kwaliteit van het eindproduct. In het project ‘Sturen op kwaliteit’ worden de data vergeleken met data uit andere ketenschakels en vervolgens gekoppeld aan fokkerij- en voerdata. Zo wordt nu onderzocht of, en zo ja hoe, het mogelijk is om te sturen op verschillen in vetkwaliteit. Daarbij spelen spekdikte, kleur en met name hardheid een grote rol. In dit kader is in de Vion slachterij in Boxtel aan de slachtlijn een camera opgehangen die de vetkwaliteit van het karkas meet. Het doel is dat de camera realtime de karkassen meet, zodat de vetkwaliteit direct inzichtelijk is en op basis daarvan kan worden bepaald voor welke afzetmarkt het vlees het meest geschikt is. Op deze manier kan Vion vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.
Data vergelijken
Wageningen universiteit (WUR) berekent voor het project de algoritmes die worden gebruikt voor de vertaling van de beelden naar indicatoren voor vetkwaliteit. Het is de bedoeling dat de varkenshouder in de toekomst zijn of haar gegevens direct kan inzien via FarmingNet. Op basis hiervan kan hij/zij met bijvoorbeeld de voerleverancier of fokkerijorganisatie afstemming zoeken voor een verdere optimalisatie.
Zacht vet
Te zacht vet ontstaat door meer onverzadigde vetzuren. Op de hardheid van vet kan worden gestuurd door de voersamenstelling en onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn om te sturen met fokkerij. Te zacht vet geeft problemen met de kwaliteit van verder verwerkte producten (zoals drooghammen en bacon). Hoe vroeger in de keten de vetkwaliteit in beeld is, hoe beter hierop kan worden gestuurd. Zo moet de bacon voor de Engelse markt aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de A-slice kwaliteit. Doordat Vion het vet meet aan de slachtlijn kan ze voor deze markt de juiste karkassen selecteren.
Verbetering kwaliteit
Als Vion haar cameratechnologie werkend krijgt zoals ze graag wil, biedt dit voor de slachterij geweldige andere meetmogelijkheden. Op deze manier kan worden gewerkt aan verbetering van de kwaliteit, wordt vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd, faalkosten gereduceerd en een stap gezet in het verduurzamen van de varkensvleesketen.
Kennispartners
In het kader van de Slimme Varkensketen werken diverse kennispartners samen om de gezondheid, het welzijn en de vleeskwaliteit van de dieren te verhogen. Ze combineren daartoe meerdere databronnen. Het is één van de projecten van AgriFoodInnovation en wordt mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant en de Provincie Noord-Brabant.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: AgriFoodInnovation