Column: Het was maar een klein plusje op de varkensprijs
En wij maar denken, Nederland volgt Duitsland met de verhoging van 5 centen. Maar mooi niet. Het blijft bij een fooi van 3 centen en bij Vion is het ook nog inclusief btw. Waar ligt dat nu aan? De Nederlandse slachterijen zullen nog wel genoeg varkens krijgen en met 301.000 slachtvarkens in week 21 is dat natuurlijk ook zo. Wel blijft het slachtgewicht voor het eerst weer onder de 100 kilogram met 99.9 kilogram. De export van 17.500 varkens is dus ook nog niet voldoende om de slachterijen hier te bewegen tot grotere stappen.
We dalen nu al in het aanbod varkens en er worden steeds meer varkens naar Duitsland gebracht
Aan de onderdelen prijs kan het niet liggen. Rib, ham en Schouder deden een plus 6 centen en buiken ging omhoog met 3 centen. Wat moet er wel gebeuren? Het aanbod zal nog verder terug moeten en dat kon de komende weken wel eens gebeuren. Het aanbod was dan wel 301.000 dieren, maar een week eerder met één slachtdag minder was het 241.000 varkens en er was niks doorgeschoven. Dus we dalen nu al en er worden steeds meer varkens naar Duitsland gebracht, zelfs op de zaterdag wordt er alweer gereden en dat moet toch gevolgen hebben voor het aanbod in Nederland zou je toch denken.
Duitsland had helemaal een rare week. De Teleporc stond en staat hoog op onveranderd 2,52 euro en dan zou je denken dat de ISN dit aangrijpt om ook te verhogen. Mooi niet. De onderliggende notering steeg wel met 5 centen, maar de ISN liet dus zijn kans voorbijgaan. In Duitsland is dat exclusief btw.
Als Duitsland nu weer verhoogt dan zal Nederland volle bak moeten volgen
Wat gaat er volgende week dan gebeuren? Als Duitsland weer verhoogt dan zal Nederland volle bak moeten volgen of ze lopen het risico dat meerdere varkenshouders besluiten om weer over de grens te gaan leveren. Dit is blijkbaar de enige mogelijkheid om Nederlandse slachterijen bij de les te houden. Iedereen die nu een leveringscontract heeft bij een Nederlandse slachterij zal zich toch eens achter de oren moeten krabben. Misschien is dit wel de grootste reden dat we hier een veel mindere prijs ontvangen, omdat slachterijen zeker weten dat de varkens toch wel komen.
De prijzen in West-Europa veranderen op dit moment maar weinig. België komt 1 cent hoger uit, Italië daalt met 1 cent. Frankrijk heeft de weg naar boven ook weer gevonden als is het maar 0.2 cent. Spanje en Denemarken houden hun notering op onveranderd. Zoals gezegd, we zien de komende weken de noteringen toch wat stijgen maar voor deze week moet de Boerenvarkensprijs zijn notering op onveranderd houden en blijft op 2,53 euro staan.
Voor de komende weken is een onveranderde biggen-notering het meest waarschijnlijk
De notering stijgt maar de biggen op de vrije markt dalen in prijs. Vreemd, maar wel waar. De enige oorzaak is dat Duitsland zijn notering vorige week met 3,50 euro heeft verhoogd en dat geeft een reactie op de Nederlandse noteringen. Of dit terecht is, daar mag iedereen zijn mening over hebben, maar de Boerenbiggenprijs gaat wel mee in de verhogingen en stijgt met 1 euro naar 86 euro.
Voor de komende weken is een onveranderde notering het meest waarschijnlijk. Het aanbod biggen is nog steeds niet groot, zodat de notering op de vrije markt maar beperkt invloed heeft. Duitsland hield vrijdag zijn notering op onveranderd en die is met ruim 55.000 biggen toch onze grootste afnemer. Spanje, die zijn biggenprijs met 2 euro heeft laten zakken, is met ruim 35.000 biggen per week ook een koper van formaat en dat heeft natuurlijk ook invloed.