Europees aanbod vleesvarkens blijft dalen
Van januari tot en met maart 2023 werden in totaal circa 57,05 miljoen varkens geslacht in de meldingsplichtige slachthuizen van de EU-lidstaten. Dit waren 4,77 miljoen dieren (-7,7 procent) dan in het eerste kwartaal van 2022. Met iets minder dan 5,42 miljoen ton lag de varkensvleesproductie in de EU ook 7,7 procent onder het niveau van 2022. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2021 daalde het aantal varkensslachtingen met 10,8 procent.
Denemarken: -16,3 procent
In alle EU-lidstaten werden minder varkens geslacht. Een uitzondering hierop vormden Griekenland en Zweden. Met name in Denemarken daalde begin dit jaar de aanvoer van slachtvarkens fors: maar liefst 16,3 procent minder dan in het eerste kwartaal 2022. Uiteindelijk werden er 4,17 miljoen dieren geslacht. Danish Crown speelt hierop in door het sluiten van slachterijen en kortere werktijden. Ook in België, Bulgarije en Slowakije daalde het aantal slachtingen met een percentage met dubbele cijfer. Duitsland ziet zich geconfronteerd met een daling van 8,0 procent tot ongeveer 11,10 miljoen varkens. Bij de grootste producent van de EU, Spanje, daalde het aantal verwerkte slachtvarkens met 9 procent. De Spanjaarden hebben in de eerste drie maanden 1,4 miljoen dieren minder geslacht. In totaal hingen er 14,12 miljoen varkens aan de slachthaken.
Nederland -9,8 procent
In Nederland daalde, volgens het CBS, het aantal varkensslachtingen in het eerste kwartaal met 428.400 (-9,8 procent). In de eerste drie maanden van 2022 werden in ons land 4,368 miljoen varkens geslacht tegen 3,939 miljoen varkens in het eerste kwartaal van dit jaar.
Geen verrassing
Voor de Duitse belangenorganisatie van varkenshouders (ISN) komen deze dalingen niet als een verrassing. De afgelopen drie jaar moesten de varkenshouders onder moeilijke economische omstandigheden werken. Velen gaven de pijp aan Maarten. De keerzijde is dat de krappe aanvoer in combinatie met lage voorraden varkensvlees zorgen voor goede voorwaarden en een verdere vriendelijke ontwikkeling van de slachtvarkens- en biggenprijzen.
Dalende EU-veestapel
De dalingen komen niet onverwacht. Aan het begin van het jaar voorspelden de prognoses een daling van de varkens- en rundvleesproductie zal dit jaar verder dalen. De daling van het aantal varkens is echter veel sterker dan die van de runderen.