Column: Duitsland deed opnieuw plus 5 centen. Nederland mag niet verder achterblijven
De Nederlandse slachterijen zijn aan zet om de prijzen behoorlijk te verhogen. Mochten ze dit niet willen, dan verdwijnen nog grotere aantallen vleesvarkens naar de Duitse slachterijen. De lange rij Nederlandse vrachtauto’s bij de Duitse slachterijen zeggen veel.
Een drietal handelaren bracht afgelopen week een slordige 12.500 vleesvarkens de grens over
De afgelopen week hielden de Nederlandse slachterijen, na de magere plus 3 centen van een week eerder, hun notering op onveranderd. Daarmee zeggen ze indirect tegen de vleesvarkenshouder: kijk maar of je ze in Duitsland beter kwijt kunt. En dit gebeurde. Een drietal handelaren uit het oosten bracht afgelopen week een slordige 12.500 vleesvarkens de grens over en daar werden ze met open armen ontvangen en vooral in de tweede helft van de week voor een fors hogere prijs dan de slachterijen hier wensten te betalen.
In week 22 werden er in Nederland 245.600 varkens geslacht met een slachtgewicht van 100,3 kilogram. Dit was 0,4 kilogram hoger dan een week eerder. Het geslachte aantal was normaal voor een week met één slachtdag minder. De vraag is en blijft echter, kloppen deze aantallen wel. In dezelfde week zijn er 15.000 varkens geëxporteerd, maar dit aantal wordt door de drie exporteurs al bijna weggebracht. Dus dit kan niet kloppen. Daarmee kan je gerust stellen dat het aanbod bij de Nederlandse slachterijen afneemt en ze zullen hun noteringen ook naar boven moeten bijstellen. Vooral ook omdat Duitsland zijn notering afgelopen woensdag ook nog eens met 5 centen heeft laten stijgen. Hier waren ze wel gedwongen door plus 3 centen van het Duitse Vion een week eerder. De Boerenvarkensprijs ziet het zonnetje schijnen en heeft zijn notering verhoogd met 5 centen naar 2,58 euro.
Het mooie weer drijft de prijs van het vlees verder op en dus ook de varkensprijs
Duitsland deed afgelopen week plus 5 centen. Tönnies ook en Vion Duitsland deed plus 2 centen. Daarmee staan ze allemaal op 2,43 euro. De Teleporc moest dinsdag nog 1 cent terug naar 2,51 euro. Maar vrijdag was het een plus 5 centen naar 2,56 euro. De partij met de hoogste notering kwam uit op 2,58 euro. Met dit gegeven mag je gemakshalve aannemen dat woensdag aanstaande de notering in Duitsland opnieuw met 5 centen naar boven gaat en vooral met dit zonnige weer. Heel veel mensen in Duitsland hadden een lang weekend en daar is de BBQ massaal aangestoken en hier moest vlees voor zijn. Voor de komende week blijft het mooie weer er. Dat drijft de prijs van het vlees verder op en dus ook de varkensprijs.
Kijken we even Europa in. België doet komende week plus 4 centen. Denemarken houdt zijn notering nog even op onveranderd. Frankrijk kwam met 3 centen verhoging. Spanje houdt zijn prijs op onveranderd, maar Italië kwam na weken van kleine dalingen met een hogere notering al was het maar slechts 0,1 cent. Het ziet er dus weer zonnig uit, zowel buiten als ook voor de vleesvarkenshouders. Voor de komende weken zal de varkensprijs dus nog wel verder kunnen stijgen. Hoever? Wie het weet mag het zeggen. Het aanbod aan varkens is niet toereikend en de vraag naar vlees is groot.
Met het warme weer en door minder vrijkomende vleesvarkensplaatsen is de vraag naar biggen even wat minder
De biggenmarkt is lager, maar ook stabiel en hier en daar ook weer hoger. Het is maar waar je kijkt. Het aanbod in Nederland wordt wat groter, en met het warme weer en door minder vrijkomende vleesvarkensplaatsen is de vraag even wat minder. In Spanje daalt de biggenprijs met 1,50 euro en dat heeft natuurlijk enige invloed op de biggenprijs voor de export. In Duitsland daarentegen stijgt de biggenprijs door de hogere vleesvarkensprijs met 3 euro, met de mededeling dat het aanbod net voldoende is om de vraag te dekken. Wat gaat Nederland nu doen? De verwachting is dat ze Duitsland gaan volgen en hier de biggenprijs de komende week toch een plusje laat zien. Dit is vooral, omdat er nogal wat biggen hier worden verkocht op Duitse notering.
Dit is natuurlijk weer goed nieuws voor de vermeerderaar, maar de Boerenbiggenprijs houdt zijn notering voor deze week nog even onveranderd op 86 euro, omdat er voor de biggen op de vrije markt in Nederland toch even wat minder wordt betaald. Voor de Westfort-leveranciers was het afgelopen week even dubbel feest. Zaterdag een open dag en vooraf al twee centen extra voor de vleesvarkens. Of het een met het ander te maken heeft daar mag iedereen zelf een invulling aangeven