Ccm-varkenshouders hebben weinig keuze
De afgelopen weken steeg de prijs voor ccm fors. Ten opzichte van 2009 tot ruim 50 procent voor het voer van natte korrelmaïs met spil. Volgens de analisten van Rabobank Agri Commodity stijgt de komende tijd de maïsprijs wereldwijd verder. Als hoofdoorzaak verwijzen de analisten naar de aanzienlijk lagere verwachte maïsproductie in de Verenigde Staten in combinatie met een wereldwijd hoger verbruik van maïs. Volgens de Rabo-analisten valt de maïsproductie en maïsvoorraad in de VS nog lager uit dan de laagste ramingen. Dit heeft gevolgen voor de Nederlandse markt.
Opbrengst lager dan afgelopen jaren
„Het is erg lastig te bepalen of je nu wel of niet ccm moet aankopen. Je weet immers niet wat de voerprijzen de komende maanden gaan doen”, vertelt varkenshouder Tom Derikx (31) uit Veulen. „Zelf denk ik dat de voergrondstofprijzen de komende maanden zeker niet zullen dalen.” Hij plaatst vraagtekens bij de berichten over tegenvallende ccm-opbrengsten met daaraan gerelateerd hogere prijzen.
„Op basis van eigen waarneming valt de ccm-opbrengst dit jaar zeker niet lager uit dan de afgelopen jaren”, onderstreept Derikx. In maatschap met zijn ouders houdt hij, verspreid over drie locaties, 420 zeugen en 3.000 Star vleesvarkens voor Albert Heijn. Daarnaast heeft de maatschap een akkerbouwtak van 70 hectare. In de drie jaar oude vleesvarkensstal voert Derikx zijn dieren 30 procent ccm. Daar wijkt hij de komende maanden niet van af.
Volgens Derikx zorgt het bijvoeren van ccm voor vitale, gezond gekleurde varkens. Verder zorgt het voeren van ccm voor een lagere kostprijs. In de kuil kost de ccm het bedrijf in doorsnee jaren 11 cent en dit jaar naar schatting 15 cent per kg, terwijl voor het mengvoer normaal circa 20 en momenteel 24 cent moet worden betaald.
Geen afnemende vraag
Zestien jaar geleden startte Derikx met5 hectaremaïs voor ccm, nu kuilt de loonwerker in de60 meterlange sleufsilo jaarlijks 650 ton in, afkomstig van 50 hectare. Dit jaar komt 40 hectare ccm van eigen akkers en 10 hectare koopt hij aan. In andere jaren is de verhouding eigen teelt/aankoop soms fifty-fifty. „Ik neem de ccm al jaren af van vier vaste akkerbouwers. Ik ga nu niet zeggen dat ik de ccm tegen de huidige hogere prijzen niet wil.”
„De ccm-prijs volgt de prijs van tarwe en korrelmaïs. Die zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen”, zo verklaart Jos Vermeulen, productmanager varkenshouderij bij Beuker Vochtrijke diervoerders, de hogere ccm-prijzen. Ondanks de hogere ccm-prijzen constateert hij geen afnemende vraag bij de varkenshouders „De bedrijven die erop zijn ingesteld, voeren het toch”, legt Vermeulen uit.
Velthof Veevoeders uit Borne verwacht dat juist vanwege de gestegen graanprijzen varkenshouders meer ccm gaan voeren. Velthof adviseert varkenshouders eerst een goede berekening te maken. Bij zijn berekening moet de varkenshouder ook rekening houden met de inkuil- en opslagkosten, conserveringsverliezen en de rentederving tot het moment van voeren. Voorts zal de varkenshouder extra moeten investeren in technieken om ccm te kunnen voeren.
Alle voeders duurder
Eind september verhoogde het onderzoeksinstituut LEI de prijs voor varkensbrok met een energiewaarde van 1,08 met 1,40 euro naar 23,00 euro per 100 kg ten opzichte van augustus. Oorzaak van deze forse prijsstijging is volgens het LEI de oplopende grondstofprijzen. Ten opzichte van september 2009 ligt de LEI-prijs van varkensbrok 2,35 euro per 100 kg hoger. De verwachting is dat de prijs de komende tijd verder stijgt. De in mei 2008 behaalde recordprijs van 27,90 euro per 100 kg komt daarmee in zicht.