Binnenkort toelating AVP vaccin in Vietnam
's Werelds eerste vaccins tegen AVP, die grootschalig worden getest in Vietnam, staan op het punt om te worden goedgekeurd. Volgens persbureau Reuters melden dat enkele internationale veterinaire autoriteiten, waaronder die uit de VS. Volgens Reuters zijn de resultaten van de vaccins veelbelovend. Ze beroept zich daarbij op uitspraken van Gregorio Torres, hoofd van de wetenschappelijke afdeling van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH). „We zijn nog nooit zo dicht bij een vaccin geweest dat zou kunnen werken”, verklaarde de wetenschapper tegenover Reuters. „Beide vaccins hebben tot nu toe alleen goedkeuring gekregen voor commercieel proefgebruik in Vietnam. Dat is nu afgerond”, zei Torres.
Goedkeuring
Nadat het USDA de resultaten van een van de vaccins positief had beoordeeld, is de goedkeuring nabij, meldt het Duitse agrarisch persbureau AgE. De volgende stap is goedkeuring voor het hele land, de eerste ooit voor een vaccin tegen AVP. Wereldwijde verkoop is ook mogelijk. De vaccins zijn getest in Vietnam. In dat land vormt deze dierziekte een constante bedreiging. Testen in de VS was niet mogelijk. Immers in de VS komt het virus niet voor.
Geen problemen
Onderzoekers van het USDA hebben de resultaten van een van de vaccins, NAVET-ASFVAC, die ze samen met het Vietnamese bedrijf Navetco hebben ontwikkeld, bekeken. Er zijn geen problemen gevonden, aldus een woordvoerder van het USDA. NAVET-ASFVAC is een verzwakt levend virusvaccin. Het tweede vaccin dat in Vietnam is getest, AVAC ASF LIVE, is bij wijze van proef ook toegediend aan tienduizenden varkens. Dit is vaccin is echter nog niet definitief beoordeeld door het USDA.
Inzet niet mogelijk
De Duitse belangenorganisatie van varkenshouders denkt dat de inzet van het vaccin in Europa voorlopig nog niet mogelijk is. „Een vaccin voor gedomesticeerde varkens heeft hier geen eerste prioriteit. Eerder is een vaccin voor de bestrijding van AVP bij wilde varkens nodig. Hier moeten echter hoge veiligheidsnormen en uitgebreide goedkeuringsprocedures in acht worden genomen. Het zal dus nog wel even duren voor er hier een vaccin tegen AVP beschikbaar is. Toch moeten ook in de EU de onderzoeksactiviteiten naar een AVP-vaccin intensief worden voortgezet,” aldus de ISN in een reactie.