Column: Varkensprijs gaat gewoon verder omhoog
Er valt geen ontkomen meer aan. De prijs van de vleesvarkens stijgt gewoon verder. Het aanbod is krap, de varkens worden lichter afgeleverd en de prijs van de onderdelen zijn afgelopen week met 5 centen gestegen. Dit was voor de meeste slachterijen voldoende reden om de noteringen met 4 of 5 centen te verhogen.
Laten we het er maar op houden dat Vion de plank finaal mis heeft geslagen
Westfort deed dan plus 3 centen, maar had een week eerder al een verhoging van 2 centen gedaan. En Vion dan? Onveranderd! Niks meer betalen, de gestegen onderdelenprijs gewoon in eigen zak steken. ‘Ratten zijn het’, kwam al op de groepsapp binnen. Laten we het er maar op houden dat ze de plank finaal mis heeft geslagen en maandag niks anders kunnen dan fors te verhogen. Plus 10 centen zal ze moeten om iets bij te blijven. Het gevolg van de onveranderd van maandag bij Vion was dan ook dat Duitsland zijn notering afgelopen woensdag op onveranderd hield met een onderliggende notering van plus 3 cent. In Duitsland, waar een zeer grote vraag is naar varkens, profiteert een aantal varkenshouders volop van deze onderliggende notering.
De Duitse Teleporc steeg dinsdag nog met 2 centen, wat dus voorspelde dat de notering woensdag waarschijnlijk met 5 tot 7 centen zou stijgen en vrijdag deed Teleporc er nog een schep bovenop en verhoogde met 6 centen naar 2,64 euro met als hoogste 2,665 euro. Tel daar de kosten van af en dit betekent dat deze varkens de varkenshouder netto 2,60 euro per kilogram op de bank opleveren en dit exclusief btw.
Dat dit gevolgen zal hebben voor de Duitse notering zal duidelijk zijn. Het zou maar zo kunnen dat er woensdag voor de verhoging met dubbele cijfers gerekend wordt. Vion, het kwaad is alweer geschiet. Je kan wel een concurrerende prijs betalen, maar als je keer op keer weigert om te verhogen en wel vooraan loopt met verlagen, dan wordt dit wel onthouden. In Duitsland is dit al veel langer het geval en mede daarom was het aantal slachtingen in 2022 in de Vion-slachterijen 1.200.000 dieren lager dan in 2021, terwijl andere slachterijen veel minder hebben moeten inleveren en er zelfs slachterijen zijn die meer varkens aan de haak hebben gehad. De vraag is hoelang kun je dit als slachthuis nog opvangen. Hoeveel jaar denk je nog in Duitsland te kunnen en mogen slachten met de wetenschap dat de aantallen verder gaan teruglopen. Nog een keer 17 procent inleveren betekent dat Vion in twee jaar 34 procent van je varkens kwijt bent. Dit houd ze geen vijf jaar vol. Vion Nederland gaat nu dus dezelfde tactiek hanteren, waarmee ze in Duitsland op de bek gaan. Het begin van het einde laten we het daar maar ophouden.
De varkensmarkt is wel ronduit positief en dat zal de diverse noteringen weer omhoogduwen. De Boerenvarkensprijs verhoogt 2 centen en komt daarmee op 2,60 euro. België deed afgelopen week plus 4 centen, Frankrijk verhoogde met 5 centen en Italië liet het bij plus 1 cent. Denemarken en Spanje houden het nog even op onveranderd.
Vraag en aanbod biggen is redelijk in evenwicht
De biggenmarkt is even iets vriendelijker en dit vindt zijn oorzaak in de gestegen varkensprijs. Vraag en aanbod is redelijk in evenwicht en ook de prijzen in onze exportlanden bleven onveranderd. Voor de Boerenbiggenprijs betekende dit gewoon onveranderd op 86 euro. Wat gaat er de komende week gebeuren? Duitsland gaat zijn varkensprijs verhogen en dus ook vrijdag zijn biggenprijs. Wordt dit dan plus 5 euro als de vleesvarkens 10 cent hoger noteren? Zover is het nog niet, maar dat dit weer invloed gaat hebben op de Nederlandse biggenprijs mag duidelijk zijn