Europese ministers stemmen wél in met natuurherstelwet Timmermans
Nederland stemde via minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof) tegen de natuurherstelwet, volgens het kabinet is de wet te ingrijpend voor een land met veel kleine en versnipperde natuur. Van der Wal wil dat de wet wordt uitgesteld en aangepast, omdat ze vreest voor een herhaling van de stikstofcrisis. Omdat eerder het Europees Parlement via de Europarlementariërs voor landbouw en visserij tegen de wet stemde, is een meerderheid in het Parlement niet zeker. Wel heeft de wet van de ministers van de lidstaten dus niks meer te duchten.
Angst voor BBB
Intussen heeft Timmermans al wat water bij de wijn gedaan, zo is een verslechteringsverbod afgezwakt. GroenLinks Europa snapt daarom niet dat Nederland tegen heeft gestemd. „Het verslechteringsverbod was voor Nederland de steen des aanstoots, maar deze is nu zo afgezwakt dat ik het onbegrijpelijk vind dat Nederland de wet niet kan steunen", zegt Bas Eickhout. „Het is pure politieke angst voor de BBB die het heeft gewonnen van wetenschap, de rede en onze natuur."
De Europarlementariër heeft verschillende Nederlandse collega's van andere politieke partijen lijnrecht tegenover zich staan. Zo ageren Bert-Jan Ruissen (SGP), VVD-Europarlementariër Jan Huitema en Annie Schreijer-Pierik (CDA) al maanden tegen de natuurherstelwet. Het voorstel bepaalt dat boeren 10 procent van hun grond moeten afstaan voor natuur, schreef de SGP eerder in een persbericht. Ook moeten EU-landen dier- en plantensoorten herstellen die er tot 70 jaar geleden leefden.
Onduidelijk
Ruissen: „Onze grootste zorg is dat landen nooit weten vantevoren wanneer de maatregelen voldoende zijn. Ze moeten plannen indienen, maar onduidelijk is wanneer de Europese Commissie daarmee tevreden is.”
Bij de stemming in Luxemburg waren 27 EU-ministers van Milieu aanwezig.