Column: Teruglopend aanbod en teruglopend slachtgewicht, prijs blijft onveranderd
Het aanbod aan slachtvarkens neemt heel snel af. Afgelopen week was het aanbod zelfs al tot onder de 275.000 varkens gedaald met een slachtgewicht van 98,8 kilogram, dat dus meer dan 1 kilogram lager is dan de week ervoor.
De grootste verrassing was echter Duitsland. Waar menigeen had gerekend met een behoorlijk verhoging
Mede door deze afname zag Vion zich dus uiteindelijk genoodzaakt om zijn notering met 7 centen te verhogen en haar vaste bijbetaling te verhogen van 3 naar 4 centen. De andere slachterijen die de week ervoor wel hun prijs hadden verhoogd, verhoogden nu met 3 centen. De grootste verrassing was echter Duitsland. Waar menigeen had gerekend met een behoorlijk verhoging, kwam men bedrogen uit. Er gebeurde helemaal niets, Werkelijk niets.
Oké, de bovenkant van de onderliggende notering steeg wel met 3 centen naar 2,50 euro. De Teleporc-notering moest dan fors terug zou je denken, maar dat gebeurde maar mondjesmaat. Weliswaar min 3 centen op de dinsdag en min 2 centen op de vrijdag, maar de notering bleef staan op 2,59 euro. Dit is 16 centen boven de notering. Daarnaast werden er vrijdag op marktplaats in Duitsland toch ook nog varkens verkocht voor 2,60 euro en zelfs 2,61 euro. De conclusie is: wie niet gebonden is en het aandurft op de vrije markt te handelen, kan nog even een redelijk bonus pakken bovenop de prijs die wordt betaald. Ook vanuit Nederland werd een koppel aangeboden op deze marktplaats. Helaas werd hierop niet geboden, omdat de drempel van export misschien nog iets te groot is.
Voor de komende week wordt er toch altijd nog rekening mee gehouden dat de prijs in Duitsland toch nog iets kan stijgen, want in Duitsland is het weinig anders dan in Nederland. Teruglopend aanbod, teruglopend slachtgewicht. Voor de Boerenvarkensprijs zit er even niks anders op dan de notering op onveranderd 2,60 euro te houden. Misschien hebben we met deze 2,60 euro de top voor dit jaar ook wel bereikt. We zullen het zien.
België verhoogt de notering de laatste weken toch wat meer dan Nederland
Voor België zat er nog een verhoging van 2 centen in en daarmee verhogen ze de notering de laatste weken toch wat meer dan in Nederland. Voor Frankrijk zat er een verhoging in van 4,5 centen ten opzichte van vorige week. Drie maand geleden zaten ze nog wel 10 centen hoger dan het niveau van dit moment. Spanje houdt zijn notering op onveranderd en dat doet Denemarken ook. Italië laat zijn notering wel met 2 centen stijgen.
Voor de komende weken liggen een onveranderde notering het meest voor de hand; vooral omdat de Duitse slachterijen moeite hebben hun prijzen verder te verhogen. Als het moet kopen ze een aantal varkens op de vrije markt erbij, die dan maar wat meer moeten kosten, maar de notering moet het liefst onveranderd blijven. Wie weet, misschien verrassen ze ons nog in positieve zin.
De biggenprijzen op onze exportmarkten zijn onveranderd
Op de biggenmarkt verandert erop dit moment weinig. Doordat er even minder varkens worden aangeboden, is de plaatsingsruimte voor biggen ook even wat minder. Toch er is soms ook nog voldoende ruimte in de vleesvarkensstal, omdat er een aantal maanden geleden dure biggen verkocht zijn voor de export. De prijzen op onze exportmarkten zijn onveranderd. Duitsland stijgt niet verder in prijs en Spanje daalt niet verder met zijn prijs. Spanje wil de biggen trouwens wel graag hebben en daarmee zeggen ze dat ze volop vertrouwen hebben in de varkensmarkt na de vakanties. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 86 euro.