Slimme camera kan realtime vetkwaliteit bij slacht meten
Aan dit project werken Fransen Gerrits, Topigs Norsvin en Vion Food Group samen met ondersteuning van Connecting Agri & Food. Het realtime meten van het karkas biedt volgens de onderzoekers ook mogelijkheden voor varkenshouders om beter te sturen op de vetkwaliteit van de varkens en de afzetmarkt waarvoor zij produceren. Bacon voor de Engelse markt moet bijvoorbeeld aan bepaalde voorwaarden voldoen om A slice-kwaliteit te krijgen. Door het meten aan de slachtlijn kunnen hiervoor de juiste karkassen worden geselecteerd.
(Tekst gaat na het kader verder)
Sturen op vetkwaliteit
Om de kenmerken spekdikte, kleur en hardheid te kunnen meten is behalve de camera ook een algoritme ofwel een wiskundige formule nodig dat de beelden vertaalt naar de indicatoren voor de vetkwaliteit. Wageningen UR heeft deze algoritmes berekend. De data die bij het meten van de karkassen beschikbaar komen, worden vergeleken met data uit andere ketenschakels en gekoppeld aan fokkerij- en voerdata. Zo worden in samenwerking met de verschillende projectpartners de relaties onderzocht om beter te sturen op vetkwaliteit. '
Beter afstemmen afzetmarkt
In de toekomst kunnen varkenshouders dan de data over de vetkwaliteit van de geleverde varkens direct inzien via FarmingNet, zodat ze met bijvoorbeeld de voerleverancier of fokkerijorganisatie kunnen zoeken naar optimalisatie van de vetkwaliteit voor de afzetmarkt waarvoor zij produceren. Op de hardheid van het vet is dan bijvoorbeeld te sturen met de voersamenstelling en is er invloed van de fokkerij op de vetkwaliteit. Te zacht vet ontstaat onder andere door meer onverzadigde vetzuren in het voer.
Het project kan nog geen resultaten laten zien of de camera en het algoritme inderdaad zorgen voor een effectieve meting van de spekdikte. Maar als de onderzoekers hierin slagen, biedt dit nieuwe meetmogelijkheden voor de toekomst. Door het bij elkaar brengen van de kennis van voer, genetica en slachterij hopen de bedrijven dat dit leidt tot verbetering van de kwaliteit; het beter afstemmen van vraag en aanbod en het reduceren van faalkosten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Wallpaper Flare
Bron: SmartFarming.nl