Bundeling van innovatie
Wat merken varkenshouders van dit initiatief?
„Met de Innovatie Varkensvleesketen willen wij (ministerie van ELI, Vion, NVV, LTO en WUR) vernieuwingen stimuleren. De mestproblematiek bijvoorbeeld moet worden aangepakt. Naast de website www.innovatievarkensvleesketen.nl) waar de innovaties staan beschreven, is er een poot innovatieve projecten. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren faciliteert dit waardoor onderzoeken kunnen worden uitgevoerd zoals mestverwerking, stallen in landschap en vernieuwde kraamhokken.”
Wat ligt aan de basis van het ontstaan?
„De start ligt eigenlijk bij het debat \'Toekomst intensieve veehouderij\' dat oud minister Cees Veerman in 2004 hield. Een harde conclusie uit het debat was dat er wel degelijk toekomst is voor de intensieve veehouderij. Voor verdere discussie schreef Gé Backus van het LEI, op verzoek van de varkensvleesketen, in 2006 \'De Nederlandse varkensvleesketen anno 2005\'. Hieruit vloeide de Innovatieagenda Varkensvleesketen voort, die onze vorige minister van LNV, Gerda Verburg, in 2007 ontving.”
Tussen 2007 en 2010 zit drie jaar. Wat is er in de tussentijd gebeurd?
„Wij zijn in de afgelopen jaren bezig geweest met de innovatieagenda en er zijn inmiddels projecten uitgevoerd zoals stallen in het landschap en kraamstallen en we hebben discussies gevoerd over tussensegment waarmee Vion zelf verder is gegaan. Dit heeft geresulteerd in afspraken met de Dierenbescherming en AH. Bij het aanpakken van de mestproblematiek kwamen wij tot de ontdekking dat er veel initiatieven zijn, maar dat die niet altijd bij iedereen bekend zijn. Het idee om een website te maken waar deze projecten en activiteiten op een centraal punt worden gebundeld, was geboren.”
Kennen de varkenshouders de website al?
„Zeker niet allemaal, maar dat kan ook nog niet. Tijdens de beurs in Hardenberg is de website gelanceerd. De website is ook voor de maatschappij. Wij willen laten zien dat we als sector aan hun zorgen werken en dat wij op de goede weg zijn. Wij willen de discussie wegnemen, die over de sector wordt gevoerd in de maatschappij.”
Wat is dan de brug met de maatschappij?
„De website is de brug. We willen transparant laten zien hoe wij aan innovatie werken. Kritische burgers zijn goed, die versnellen het innovatieproces.”
Wat kunnen varkenshouders met Innovatie Varkensvleesketen?
„Omdat het initiatief recentelijk is gelanceerd, moet het zich nog uitrollen. Wij moeten nu actief de varkenshouders benaderen. Dit willen wij gaan doen via het versturen van nieuwsbrieven. Varkenshouders, maar ook burgers kunnen op de website de innovaties lezen. Daar staan diverse verslagen zoals van de Pro-Dromi kraamhokken of van de comfort class.”
Wat gebeurt er met goede innovatieve ideeën?
„Doordat PVE bij Innovatie Varkensvleesketen zit, is het financieel mogelijk om vernieuwingen om te vormen tot projecten. Het geld kan maar een keer worden uitgegeven, maar die ideeën die bijdragen aan een duurzame sector zullen wij gebruiken voor een project. Verder zullen alle innovaties die door andere varkenshouders kunnen worden gebruikt, uitgebreid worden beschreven op de website.”
Hoe bereik je de varkenshouders?
„LTO en NVV vertolken in onze groep de varkenshouders, zij slaan de brug tussen het platform en de varkenshouders.”
Is een dergelijk platform nodig?
„Jazeker. Het is waardevol om met diverse partijen aan tafel te zitten en belangeloos met elkaar te praten en discussiëren over de toekomst. Van de problemen in de sector moeten wij kansen maken. Met dit platform moeten wij draagvlak binnen de varkenshouderij en maatschappij creëren. Verder maken wij een agenda om aan de slag te gaan. Mest heeft nu onze prioriteit.”
Tekst: Kitty Hovenkamp
Beeld: Susan Rexwinkel