Column: Varkensprijs, soms zit het toch mee
Voor de komende week staat het sein voor Nederland weer op groen. De Nederlandse slachterijen zullen mee omhoog moeten om Duitsland een beetje te kunnen volgen. Het aanbod in Nederland wordt steeds krapper. Met 265.000 slachtingen in week 25 is dit wel heel krap en ook het slachtgewicht daalt nog verder en staat nu op 98,5 kilogram.
Voor de komende week houden we er rekening mee dat de slachterijen in ons land met 5 centen verhogen
Ter vergelijking: 2022 week 25 317.000 slachtingen en 98,9 kilogram, 2021 waren het er 306.000 slachtingen met 98,2 kilogram. De slachterijen in Nederland missen dus 50.000 varkens per week. Het is dus niet de vraag, gaan ze naar boven. Nee, ze moeten mee omhoog. Afgelopen week was het alleen Compaxo die zijn prijs met 1 cent verhoogde. De andere slachterijen hielden hun noteringen op onveranderd. Vion deed wel zijn weektoeslag naar boven van 4 naar 6 centen en daarboven geven zijn natuurlijk nog een toeslag. Voor de komende week houden we er rekening mee dat de slachterijen in ons land met 5 centen verhogen om de stroom varkens, die inmiddels naar Duitsland gaan, enigszins af te remmen. De Boerenvarkensprijs verhoogt zijn prijs in ieder geval wel met 5 centen en komt daarmee op 2,65 euro.
De export van varkens wordt wekelijks meer. Dit is niet zo verwonderlijk omdat de prijs hier al maanden, en zelfs jaren, lager ligt dan in Duitsland. In Duitsland willen ze de Nederlandse slachtvarkens maar al te graag hebben; ook al omdat de aantallen daar nog harder terug blijven lopen. Dit is ondanks dat de prijzen wel goed zijn. Veel Duitse varkenshouders geven er de brui aan. Het laatste half jaar waren het 1000 bedrijven die gestopt zijn en het lijkt erop dat dit nog even doorgaat, gezien de investeringen die moeten worden gedaan om aan de Duitse overheidseisen te kunnen voldoen.
De varkensprijs ging in Duitsland de afgelopen week dit keer wel omhoog. Na weken van een verwachtte stijging ging het nu gebeuren en ook nog eens met 7 centen en daarmee kwamen ze op 2,50 euro. De onderliggende notering, die afgelopen week telkens wel naar boven ging, moest nu genoegen nemen met een onveranderd. Dus we mogen er rekening mee houden dat we de komende week en weken in Duitsland geen verdere verhoging meer gaan zien. De Teleporc noteerde afgelopen dinsdag nog een min 2 centen, maar na de verhoging van woensdag ging deze notering vrijdag dan toch weer met 4 centen naar boven en komt hiermee op 2,61 euro. Maar zoals gezegd, de komende week zal het in Duitsland wel onveranderd blijven.
In Spanje is de notering vastgeroest en blijft deze voor de dertiende week op een rij op onveranderd staan
In België gaat de notering met 1 cent naar boven en blijven daarmee achter bij Duitsland. Denemarken heeft zijn eigen manier van noteren en houdt deze op onveranderd. In Frankrijk blijft de prijs alsmaar stijgen. Deze week weer 6,5 centen in de plus. In Spanje is de notering vastgeroest en blijft deze voor de dertiende week op een rij op onveranderd staan, maar in Italië stijgt de varkensprijs wel met 3 centen.
Afrondend, de varkensmarkt is vriendelijk en dat blijft nog wel even zo. Dat de top van de noteringen in zicht komen, daar begint het wel op te lijken. Echter, je weet maar nooit. Aanbod is en blijft krap, voorraden zijn er nauwelijks en een paar weken BBQ-weer, dan zouden de prijzen zomaar nog kunnen stijgen. Het voornaamste is, zorgen dat we op dit niveau blijven.
De biggen liften mee op de hogere varkensprijs in Duitsland
De biggenmarkt was al iets vriendelijker aan het begin van de week en na de verhoging van de vleesvarkensprijs in Duitsland kon je erop wachten. De biggen liften mee. Het gaat dan wel niet zo hard, maar ze blijven wel stijgen. Spanje houdt zijn notering dan wel op onveranderd, maar de Duitse biggenprijs ging vrijdag wel naar boven met 2 euro naar 93 euro. De Boerenbiggenprijs lift met 1 euro mee en komt op 87 euro.