Varkenshouderij staat op scherp
Woensdag 12 januari
De Belgische Veva (de vereniging voor varkenshouders) begint met prikacties waarbij vleesverwerkende bedrijven beurtelings worden geblokkeerd. Ook roept de Veva leden op om tot 22 januari geen varkens te leveren aan slachterijen.
Maandag 17 januari
Maandagavond voeren landbouworganisatie LTO en het NAJK (jonge boeren), overleg met andere ketenpartijen: de slachterijen (COV), de supermarkten (CBL). De voersector was ook uitgenodigd, maar blijft thuis.
Dinsdag 18 januari
Ook in Nederland lijkt de tijd rijp voor actie. Varkenshouders, verenigd in de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), blokkeren op diverse plaatsen in het land varkensslachterijen. Vrachtwagens met varkens kunnen de slachterijen niet bereiken en koelwagens met vlees kunnen niet vertrekken. De acties verlopen in goede harmonie. Medewerkers van de slachterijen en chauffeurs van de vrachtwagens tonen begrip voor de situatie van de varkenshouders. Overigens duurt de actiedag niet lang. In de loop van de middag ontruimen de varkenshouders hun blokkades zodat de wachtende vrachtwagens hun varkens alsnog kunnen afleveren bij de slachterijen. Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg hebben de varkenshouders met hun actie een helder signaal afgegeven dat hen het water tot aan de lippen staat. Vervolgacties sluit de NVV niet uit.
Bijna traditiegetrouw maakt LTO, de andere organisatie van varkenshouders, duidelijk geen heil te zien in actievoeren. „Ik vrees voor negatieve effecten van zo’n actie”, aldus Annechien ten Have, voorzitter van de Vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland. „De marges kunnen er nog smaller door worden en daar is niemand bij gebaat.”
Woensdag 19 januari
Annechien ten Have, voorzitter van de Vakgroep Varkenshouderij bij LTO praat zich de blaren op de tong. Dat past meer bij haar dan actievoeren. Het lukt Annechien om ook de voersector aan de gesprekstafel te krijgen. De koepelorganisaties van slachterijen (COV), supermarkten (CBL) en mengvoerfabrikanten (Nevedi) beloven de huidige situatie niet voor eigen gewin te zullen benutten. Er volgen meer gesprekken. Onder meer met staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). waarbij ook de NVV en andere ketenpartijen aan tafel zitten. Bleker maakt duidelijk dat hij is doordrongen van de crisis in de varkenshouderij. De staatssecretaris kondigt aan zich in Europa te willen inspannen voor het tijdelijk openstellen van de Europese regeling voor particuliere opslag van varkensvlees.
Supermarkt C1000 maakt bekend alleen nog vlees van Nederlanse varkens te zullen verkopen.
Vrijdag 21 januari
De Grüne Woche in Berlijn is een ontmoetingsplek voor Europese ministers en vertegenwoordigers van belangenorganisaties uit alle EU-lidstaten. Nederlands staatssecretaris Bleker maakt bekend dat er een internationale expertgroep komt, die in kaart brengt welke factoren structureel een rol spelen in de prijsvorming en de verdeling van de marges in de varkensketen. Deze groep moet met voorstellen komen voor een economisch rendabele en duurzame varkensvleesmarkt.
Ook op andere fronten lijken acties en overleg, zaken in beweging te hebben gebracht. De coöperatieve voerleveranciers Agrifirm en Rijnvallei kondigen maatregelen aan om de pijn voor klanten-varkenshouders te verlichten. Agrifirm maakt bekend de voerprijs tot half februari te zullen bevriezen, ondanks oplopende grondstofprijzen. Zowel Agrifirm als Rijnvallei betalen de korting voor vaste klanten vervroegd uit.
Slachterijen, Vion voorop, tonen zich terughoudend met prijsverlagingen die ze volgens de ontwikkelingen op de varkensvleesmarkt zouden moeten aankondigen. De notering van Vion voor week 3 en 4 daalt weliswaar met 9 cent per kg, maar dat is een stuk minder dan de 23 cent prijsdaling die Duitse varkenshouders voor hun kiezen krijgen.
Maandag 24 januari
De Europese Raad van landbouwministers besluit om tijdelijk varkensvlees op te kopen, met als doel herstel van de sterk gedaalde prijs van varkensvlees in verschillende EU-lidstaten. Wanneer de tijdelijke opslag begint, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of de regeling vier, vijf of zes maanden gaat lopen.
LTO- en NVV-bestuurders praten met directieleden van supermarktorganisaties en CBL. Over concrete afspraken wordt niets naar buiten gebracht. Annechien ten Have van LTO spreekt over een gezamenlijk probleem waar elk zijn schouders onder moet zetten.
Woensdag 26 januari
Franse varkenshouders demonstreren in Parijs. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) kondigt aan Belgisch varkensvlees internationaal te gaan promoten. Daarmee wil het centrum de Belgische varkenssector een positieve stimulans bezorgen.
De aangekondigde particuliere opslagregeling verbetert het sentiment op de Europese varkensvleesmarkt. Dat Rusland de grenzen, ondanks eerdere aankondigingen, niet heeft gesloten voor Duits varkensvlees, draagt daar ook aan bij. De slachterijen Hilckman en Van Rooi verhogen hun varkensprijzen met twee cent.
Tekst: Redactie
Beeld: Agrio archief