‘Aantal dieren in Nederland per definitie fraude-prikkel’
Dat 'het aantal dieren per definitie een prikkel zou vormen om te frauderen' zou de Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit (NVWA) de minister ook hebben laten weten. Volgens GroenLinks en PvdD heeft de minister onvoldoende bewijs geleverd dat de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven de mestfraude effectief weet te bestrijden. Dat bewijs moet ze volgens hen wel leveren, om verlenging van de derogatie over twee jaar mogelijk te maken.
Noord-Brabant
Schouten verdedigde zich door er op te wijzen dat ze wel degelijk al resultaten heeft geboekt. Er wordt meer gebiedsgericht gewerkt in de bestrijding van mestfraude. Bijvoorbeeld in Noord-Brabant. Op 13 maart is in samenwerking met het Openbaar Ministerie een vervoerder aangepakt, waarbij een groot aantal vrachtwagens buiten werking zijn gesteld. Ook heeft ze direct na het bekend worden van het nieuws over de mestfraude in november vorig jaar een plan van aanpak van de sector geëist en gekregen.
Definitieve goedkeuring derogatie
Maar ze wees er ook op dat het nog te vroeg is om de precieze uitwerking van de mestfraude bestrijding te eisen. De huidige concept beschikking van de Europese Commissie, die voorziet in een verlenging van de derogatie voor twee jaar (in plaats van de gebruikelijke vier jaar)moet nog definitief worden goedgekeurd door het Nitraat Comité. Als de definitieve goedkeuring binnen is, zet de minister vervolgstappen.
Handhaven op aantallen dieren
Om de mestfraude effectief te bestrijden wordt onderzocht hoe mestfraude ontstaat en hoe het kan worden voorkomen. Daarin speelt het boetesysteem een rol, de handhavingsstrategie en certificering (ook door de sector zelf). GroenLinks en PvdD zien graag dat de minister gaat handhaven op aantallen dieren, in plaats van de huidige middelen zoals de mestboekhouding en controle daarvan.