Omzet en brutowinst vleesconcern Vion stijgen opnieuw
De nettowinst daalde van 39 miljoen euro naar 22 miljoen euro als gevolg van een 9 miljoen euro lagere belastingbate en een per saldo 13 miljoen euro hogere last door herstructurering en het resultaat van acquisities en verkopen, die slechts deels werden gecompenseerd door 6 miljoen euro aan hogere inkomsten vanuit acquisities en afstotingen.
De omzet is in 2017 met 6,25 procent gestegen door de positieve invloed van hogere vleesprijzen. Het afzetvolume in de divisie Pork is licht gedaald als gevolg van de sluiting van onze locatie in Zeven in april, terwijl de volumes in de divisies Beef en Food Service stabiel zijn gebleven.
Investeringen
Vion zegt in 2017 veel bereikt te hebben. De operationele prestaties zijn voor het tweede jaar op rij verbeterd waardoor de genormaliseerde EBITDA is toegenomen naar 64 miljoen euro. Tegelijkertijd is Vion doorgegaan met het investeringsprogramma ter verbetering van onze productielocaties. In de afgelopen vier jaar heeft ze in totaal 260 miljoen euro geïnvesteerd.
In 2017 is er 79 miljoen euro geïnvesteerd, met name in het onderhoud, de modernisering en uitbreiding van de productielocaties in de drie divisies. Daarnaast werd een bedrag van 22 miljoen euro besteed aan de acquisitie van Otto Nocker en aan de acquisitie van aandelen van minderheidsaandeelhouders in bepaalde dochterondernemingen.
Eind 2017 had Vion een totaal beschikbare liquiditeit van circa 168 miljoen euro. Na de verbeterde resultaten in de afgelopen jaren zal Vion over 2017 voor het eerst sinds 2012 dividend aan zijn aandeelhouders uitkeren, van 187,07 euro per uitgegeven aandeel. Op basis van het aantal uitstaande aandelen, 50.784, zal dit leiden tot een dividend van 9,5 miljoen euro.
Good Farming Balance
In maart heeft de divisie Pork van Vion het vraaggestuurde concept ‘Good Farming Balance’ geïntroduceerd om kansen binnen de internationale vleesmarkten beter te kunnen benutten en voor betere vooruitzichten voor Nederlandse varkenshouders. Het was een succes, en meer dan 70 procent van de varkens die in Nederland worden aangekocht, worden nu gecontracteerd in een van de concepten van Vion (Good Farming Star, Good Farming Balance en De Groene Weg). Om te kunnen beantwoorden aan de groeiende vraag van consumenten naar hoogwaardige producten, heeft onze divisie Beef verscheidene productgroepen geïntroduceerd, zoals dry-aged, Simmental en groepen met regionale oorsprong. Onze divisie Food Service breidde het assortiment uit met innovatieve concepten als noodlesticks voor het out-of-home segment voor onder andere cateraars en restaurants.
Vooruitzichten voor 2018
2018 wordt een belangrijk jaar volgens Vion een belangrijk jaar voor het bedrijf, omdat veel initiatieven die in de afgelopen jaren zijn genomen dit jaar hun vruchten zullen gaan afwerpen. Terwijl de veeprijzen vanaf het begin van het jaar zijn gaan stijgen, wordt dit tot dusver nog niet gecompenseerd door stijgende vleesprijzen. We verwachten dat het maatschappelijke debat over veeteelt en vleesproductie zal toenemen en daarmee het belang van de thema’s die Vion drie jaar geleden op tafel heeft gebracht zal versterken.