Vernieuwde Agroscoop is praktijkrijp volgens ForFarmers
Marc Kikkert sprak hierover in Markelo op de Regiotap-avond met een 45-tal vleesvarkenshouders. Het gaat hierbij om een stuk fine tuning. In de vernieuwde versie kunnen bedrijven nog meer vergelijken maken. Zo zijn ook de bedrijfsgrootte en het aantal vierkante meters 0.8 of 1.0 per vleesvarken van invloed op de technisch-economische resultaten. De voerwinst, liet Kikkert zien op basis van gegevens, is per gemiddeld aanwezig vleesvarken hoger als het dieroppervlak groter is. Dit kengetal kan nog zuiverder gemaakt door te gaan rekenen met voerwinst per vierkante meter. Zo kunnen tegenwoordig ook de prestaties van vleesvarkens afstammend van dezelfde groep eindberen vergeleken worden met andere bedrijven. „Maar,” waarschuwde Kikkert die al twee decennia in deze materie werkt „wees er alert op dat je op het goede moment gegevens aanpast. Als je vermeerderaar overgaat op een andere kruising moet jij op het juiste moment de betreffende code aanpassen.” En dat is tevens een grote zorg: ‘Hoe houden we de gegevensbestanden zuiver’, want zoiets kan beter
Meer gegevens
Varkenshouders met een managementsysteem kunnen via een koppeling met Agroscoop aangeven welke data ze willen delen en welke Forfarmers mag inzien. Dat gaat om technische resultaten, in- of exclusief voer of een combinatie van technische resultaten, voergegevens en financiële gegevens. Verkoopleider varkens Richard Orriens deed een oproep om de varkens om hun bedrijfsgegeven te delen met de Agroscoop van Forfarmers, ten slotte richtte deze avond zich specifiek op Big Data: Met Agroscoop kunnen we veel leren. En het is de bedoeling om het morgen nog beter te doen in de vleesvarkenshouderij met behulp van de gegevens die we kunnen combineren.” De organisatie is zeer ambitieus om meer cijfers uit de varkenshouderij te gaan verwerken.
‘4 op 1’-overzicht
Naast de mogelijkheden om themamatig in te zoomen op een bedrijfsonderdeel beschikt de Agroscoop nu ook over een overzichtelijke ‘cockpit’ die grafisch de belangrijkste kengetallen van het varkensbedrijf op een pagina toont. De varkenshouder kan zelf de gewenste grenswaarden in overleg met een specialist instellen. Ook is er een ‘4 op 1’-overzicht dat een snelle analyses van de ontwikkelingen in de tijd weergeeft, zoals de groei, voederconversie EW, voeropname en het uitvalpercentage. Hiermee kan ook snel geanticipeerd worden op afwijkingen. Marc Kikkert: „De varkenshouder waar we een pilot draaiden met de nieuwe Agroscoop belde op een gegeven moment in paniek op dat de groei het liet afweten. Lag het aan het voer? Als snel bleek uit analyserapporten dat dit een landelijke trend was en met name ontstond door seizoensinvloeden.
Slachtgegevens
Een varkenshouder kan nu dankzij de update nog sneller maatregelen nemen als hij afwijkingen constateert op het eerder genoemde ‘4 op 1’-overzicht. De nieuwe Agroscoop werd zo een jaar lang beproefd op meerdere varkenshouderijbedrijven en is nu volledig praktijkrijp. En zo kunnen ook de slachtgegevens in de Agroscoop meegenomen worden met opgave van beren, gelten/borgen mits de varkenshouder de slachterij autoriseert de slachtgegevens door te geven aan de gegevensverwerker, zodat een varkenshouderij zich ook op die manier kan spiegelen aan een landelijk gemiddelde of kan benchmarken met - een andere groep - soortgelijke bedrijven in vergelijkbare slachterijconcepten. Nieuw idee uit de groep vleesvarkenshouder was ook eens te kijken naar de relatie tussen het stalvolume en resultaten.