Europees project bekijkt duurzame alternatieven voor varkensvoer
Het lange termijndoel van het onderzoeksnetwerk is het versterken van de duurzaamheid van de Europese varkensproductie door verbeterde voerefficiëntie via verschillende methoden. Zo moeten er hulpmiddelen worden ontwikkeld, om de gevolgen van verbeterde voerefficiëntie voor gedrag, fysiologie en immunologische functies te evalueren, die kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld fokeigenschappen door middel van genetische selectie te verbeteren.
Voerefficiëntie heeft invloed op de winstgevendheid van dierlijke productie door lagere voerkosten, maar de economische voordelen worden ook rechtstreeks beïnvloed door de robuustheid van dieren. Efficiënt gebruik van lokale hulpbronnen kan de productiviteit, de kracht en het concurrentievermogen van de Europese varkensproductie verbeteren.
Het project combineert de expertise van Europese onderzoeksgroepen met die van de Verenigde Staten en Australië. Men gaat de robuustheidkenmerken bij experimentele en commerciële varkens beoordelen; evenals de voerefficiënte en robuustheid als reactie op co-producten afkomstig van lokale voergrondstoffen.
Ook worden de sociale en milieueffecten van de varkensproductie door het omzetten van voedingen van lage kwaliteit voor varkensvoer geanalyseerd. Uiteindelijk moeten hieruit nieuwe ideeën ontstaan van toekomstige duurzame productiesystemen voor varkens.