Subfokker Tim Krabben kiest voor naaldloos: veilig en trefzeker
Nieuwsgierig gemaakt door zijn dierenarts Hans Neleman, besloot Krabben drie jaar geleden de IDAL maar eens uit te proberen. Hij vroeg een demonstratie aan en sindsdien is hij ‘om’. “Toen we nog met injectiespuiten en 2 milliliter vaccinatievloeistof werkten, waren de biggen na de enting een dag futloos. Daaraan merk je dat ze daar toch wel van te lijden hadden. Met de IDAL is slechts 0,2 milliliter vloeistof nodig. Daar komt bij dat naaldloos vaccineren veel veiliger is voor de biggen; er is geen risico op het overdragen van ziektekiemen via een naald.”
Geen pijn of stress
Inmiddels hebben drie medewerkers van Krabben de IDAL-training gevolgd en is de IDAL op het varkensbedrijf niet meer weg te denken. “Wekelijks vaccineren we met zijn tweeën vierhonderd biggen tegen circo, mycoplasma en PRRS. Aan de reactie van de biggen lees je af dat ze er weinig van meekrijgen. Zodra we ze terugzetten, is het alsof er niets is gebeurd. Van pijn of stress is duidelijk geen sprake.”
Biggen goed beschermd
Krabben bekent dat hij aanvankelijk wat sceptisch tegenover deze innovatieve vaccinatiemethode stond. “Ik heb mij natuurlijk wel afgevraagd of het überhaupt mogelijk is dat zo’n klein beetje entstof de biggen voldoende bescherming geeft.” De uitslagen van de bloedonderzoeken gaven mij daar een duidelijk antwoord op: uit de opgebouwde titers blijkt dat de biggen zijn beschermd. Ook de fokzeugen vaccineren we inmiddels met de IDAL. Vier keer per jaar vaccineren we ze voor de voet weg en ook dat gaat in alle rust”, aldus de tevreden IDAL-gebruiker.
Meer achtergrondinformatie over de IDAL? Klik hier.
Eerst zien, dan… uitproberen
De IDAL eens uitproberen in uw eigen stal? Vraag nu een demonstratie aan.
Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health