Amerikaanse termijnmarkt laagste niveau sinds 16 maanden
Chinezen verhogen importtarief met 25 procent op Amerikaans varkensvlees
Het importtarief is een reactie op de hogere importtarieven van Chinees staal en aluminium naar de Verenigde Staten. De Chinese minister van Financiën maakte volgens persbureau Reuters de tariefstijging zondag bekend en deze werden maandag van kracht met meer dan 120 producten, waaronder varkensvlees. In 2017 was China/Hong Kong de op één na grootste exportbestemming voor varkensvlees uit de VS.
Dalende aandelen
Op maandag vielen de aandelen van Tyson Foods, de grootste Amerikaanse vleesverwerker, met meer dan 6 procent als gevolg van de aankondiging. Aandelen van Hormel Foods Corp, maker van Spam, daalden met 2,6 procent. Het is onzeker welk effect de nieuw importtarieven op Amerikaans varkensvlees op Smithfield Foods hebben. ‘s Werelds grootste producent van varkensvlees en varkenseigendom van de Chinese WH Group Ltd, weigert hierover commentaar te geven. De aandelen van WH Group gingen echter met 0,71 procent naar beneden. Ook Tyson heeft nog geen commentaar gegeven.
Impact hogere tarieven
De Amerikaanse handelaren denken echter dat de hogere importtarieven een minder negatief effect gaan hebben. China heeft dit jaar namelijk relatief weinig deelgenomen aan CME varkenstermijnmarkt. Ze zien de Chinese handelsactie daarom meer als symbolisch dan dat dit een impact gaat hebben. In een optimistische toon reageren de CME handelaren dat de hoeveelheid varkensvlees, die de VS dit jaar gaan exporteren, niet sterk veranderen. De prijzen in China liggen op het dieptepunt in vier jaar en de Chinezen hebben het Amerikaanse varkensvlees niet nodig, is hun veronderstelling.
Termijnmarkt zakt in elkaar
Inmiddels is de CME termijnmarkt voor varkens evenwel naar 54.500 cent per pound (0,45 kg) gedaald; de laagste notering sinds 7 december 2016. De termijnmarkt heeft geleidelijk ongeveer 28 procent van haar waarde verloren sinds het bereiken van een piek van op 5 februari, vanwege de dreigingen van een potentiële handelsoorlog. Ook zal Europa door de hogere tarieven op Amerikaans vlees nu in een betere concurrentiepositie komen. Als de Amerikanen geen nieuwe exportafzet voor hun varkensvlees vinden, kan dit dus wel degelijk een negatieve impact hebben op de sector.