logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenWierdense vleesvarkenshouder wil liefst van elke dag de groei en VC weten

Wierdense vleesvarkenshouder wil liefst van elke dag de groei en VC weten

Bessembinder
„Over lange periodes kun je goed met collega’s vergelijken en de hoofdlijnen binnen je bedrijf zien, wil je sturen dan moet je korter op de situatie in de stal zitten.” Die uitspraak deed varkenshouder Coen Bessembinder tijdens de ‘Big Data’-regiotap bijeenkomst in Markelo op 26 maart jl. „Wil je dit realiseren, dan moet je meer data uit de stal omzetten in bruikbare kengetallen”.

De Wierdense varkenshouder doelde hierbij op de cijfers uit de technisch-economische administratie, zoals die momenteel beschikbaar zijn. De varkenshouder houdt totaal ruim 8.000 vleesvarkens op twee locaties en heeft daarnaast een baan bij een veevoerproducent. Zelf richt hij zich qua bijsturing op basis van TEA-Pigmanager het liefst op meerdere perioden: „Ik kies vaak de 1-1-3-6-12 uitdraai. Dit geeft de resultaten van de laatste twee maanden, het laatste kwartaal, halfjaar en jaar weer. Een periode van vier, acht en twaalfmaanden zou nog beter zijn dan kwartaal cijfers, dan pak je namelijk volle rondes mee.”

Ook wat slachtgegevens betreft wil de varkenshouder meer uit de beschikbare gegevens halen. Met de uitdraai van Farmingnet, betreffende cijfers over spekdikte, spiermassa, te zware/lichte dieren zit hij al korter op de situatie in de stal. Door de slachtresultaten per afdeling bij te houden is het mogelijk nog meer de diepte in te gaan op afdelingsniveau. Dit vraagt wel secuur werken bij afleveren. Hij houdt de bliknummers van alle varkens uit één afdeling daarbij apart.

Coderen van slachtbliknummers

De vleesvarkenshouder geeft de slachtvarkens via vier cijferposities op het slachtblik een speciale, eigen codering mee: „Dat doe ik op basis van de afdeling, de kop, midden of eindlevering en het geslacht. Van de varkens die ik vandaag geleverd heb, zie ik morgen de resultaten van de levering op de uitdraai. De varkens uit dezelfde afdelingen staan op de bon keurig onder elkaar, met vermelding van gewicht, spekdikte, spiermassa en te zwaar of te licht. Door dit systeem heb ik betere mogelijkheden om te selecteren en om minder te lichte of te zware varkens te leveren.”

Actuele koppelberekeningen

Bessembinder’s aanpak vormt de mogelijkheid om actuele koppelberekeningen te maken, zonder dat er sprake is van balansvoorraden of overlap: „Ik krijg nu dus binnen een maand betrouwbare gegevens. Op deze wijze kan ik ook proeven doen, door zwaarder af te leveren, opleggewicht te veranderen en proberen de groei te verhogen en de voederconversie te verlagen.”

Wegen met 3D-technieken

De varkenshouder weegt met enige regelmaat een ronde lang alle varkens in een afdeling. Hij geeft toe dat dit een hele klus is. Sinds kort doet hij ook ervaring op met de geavanceerde 3D-technieken die het gewicht van individuele varkens vaststelt. Met zo’n continue weging met zo’n systeem komt er geen onrust in de stal. „Het is een techniek die nog in ontwikkeling is. Maar ik hoop hiermee mijn droom te realiseren”, zei Bessembinder op de bijeenkomst: „Meer gebruik maken van data in mijn stal. Ik wil na elke dag weten wat de groei en de voederconversie geweest is. Hierdoor hoop ik de voeding van mijn varkens beter aan te sluiten bij hun behoefte waardoor de voerconversie daalt en mogelijk eerder geschakeld kan worden naar goedkoper voor.”

Sociaal gedrag

Automatisch wegen is een nog heel braakliggend terrein in de varkenshouderij, waarmee op het gebied van biggenproductie, voeding en gezondheid nog veel voordelen te behalen zijn. De 3D-techniek is echter geschikt voor nog meer doeleinden dan alleen wegen. De 3D-camera kan bijvoorbeeld gegevens vastleggen over het sociale gedrag van varkens. Big Data maken zouden het mogelijk kunnen maken om fokdieren te elimineren die bijvoorbeeld bevreet-gedrag of bijten vererven.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als...

Beeld: Broer de Boer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top