Wereldboerenorganisatie verwerpt kweekvlees en ander laboratoriumvoedsel
In een recent standpunt van de WFO onderstreept de organisatie het belang van duurzame landbouw en uitte ze haar bezorgdheid over de mogelijke impact van in het laboratorium gekweekt voedsel als kweekvlees op de wereldwijde voedselzekerheid, voedselveiligheid en menselijke gezondheid, cultureel erfgoed en het levensonderhoud van boerengemeenschappen.
Marketingcampagnes kweekvlees
In het laboratorium gekweekt voedsel, stoffen die in laboratoria worden geproduceerd voor menselijke consumptie, worden gemaakt met behulp van weefsels of cellen en komen niet van nature op grote schaal voor, aldus de WFO. Bovendien gelooft de boerenorganisatie dat het labvoedsel worden ondersteund door marketingcampagnes die de mythe van grotere duurzaamheid in vergelijking met landbouw versterken.
De WFO benadrukte het recente rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), getiteld ‘Food Safety Aspects of Cell-Based Food‘, dat volgens hen duidelijk maakt dat er geen betrouwbaar bewijs is om cellulair voedsel te vergelijken met door de boer geproduceerd voedsel.
Onbewezen claims
Er is volgens de WFO nog veel te overwegen over de voedingswaarde en hoe het de menselijke gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden. Bovendien moeten claims met betrekking tot minder land- en watergebruik, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, dierenwelzijn en verminderd risico op zoönoses nog worden bewezen. Recentelijk nog werd bekend dat kweekvlees een grotere CO2-voetafdruk heeft dan vlees door de geweldige hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van kweekvlees.
De WFO vindt dat de rol van boeren essentieel is bij het vormgeven van veerkrachtige en duurzame voedselsystemen. Het bereiken van duurzaamheid omvat het omarmen van diverse landbouwsystemen, het waarborgen van inclusiviteit en transparantie, en het bevorderen van onderzoek en innovatie met behoud van traditie.
Roep tot samenwerking
De Wereldboerenorganisatie roept op tot samenwerking tussen boeren, onderzoekers en belanghebbenden in de waardeketen om de toekomstige uitdagingen aan te pakken, innovatieve praktijken te ontwikkelen en duurzame oplossingen te bieden om voedsel op een duurzame manier te produceren, verwerken, distribueren en consumeren. Sterkere verbindingen tussen consumenten, beleidsmakers en de landbouw- en plattelandsgemeenschappen om een beter begrip van de voordelen van landbouw, inclusief veehouderij, te bevorderen.
Homogeen voedingsmodel
Op basis van deze veronderstellingen is de WFO sterk gekant tegen het vervangen van het door boeren geproduceerd voedsel door in het laboratorium gekweekte voedingsmiddelen. Vervangers zullen het werk en de bijdrage van boeren aan duurzaamheid verwerpen en consumenten naar een homogeen voedingsmodel duwen dat de traditie, diversiteit, rijkdom, kwaliteit ondermijnt en daardoor zullen ook de uniek regionale voedselsystemen over de hele planeet op den duur kunnen verdwijnen.
Nederland koploper kweekvlees
Nederland moet koploper worden op het gebied van kweekvlees. Deze week kwamen de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid met de kweekvlees producenten Meatable, Mosa Meat en HollandBIO overeen welke voorwaarden er gelden om kweekvlees en -vis onder gecontroleerde omstandigheden te proeven. Hiermee de weg vrijgemaakt voor proeverijen. Vorig jaar kondigde de overheid aan dat ze 60 miljoen euro uittrekt voor onderzoek, onderwijs en opschaling. Het is de grootste publieke investering in kweekvlees ooit.