Column: Voorlopig rustig op de vleesvarkensmarkt
De Nederlandse slachterijen zullen het na de verhoging van afgelopen week wel een weekje rustig aan gaan doen, maar wat gaat Van Rooi doen? Van Rooi heeft zijn notering de afgelopen week niet verhoogd en wil blijkbaar de markt op deze manier beïnvloeden. Ze kan het proberen, maar of ze hier nu zo gelukkig van wordt, is nog maar de vraag. De markt in Nederland wordt namelijk hoofdzakelijk bepaald wat de Duitse notering doet en niet wat Van Rooi wil of doet.
Het aanbod van varkens is in Nederland krap, heel krap zou je rustig kunnen stellen
De onveranderd kun je ook uitleggen dat de eigenaren van Van Rooi hun leveranciers niet een fatsoenlijke boterham gunnen, terwijl ze zelf elk jaar meestal stijgen in de Quote 500. Maar goed, iedere leverancier bepaalt voor zichzelf of ze de komende week nog varkens naar Van Rooi toe sturen. Als het aanbod de komende week fors terugloopt bij Van Rooi, dan zullen ze ook moeten verhogen en hebben ze zichzelf alleen maar schade berokkend. Trouwens, als ik leverancier was zou ik wel de 4 centen opeisen voordat ik er überhaupt weer varkens naar toe zou brengen.
Het aanbod van varkens is in Nederland krap, heel krap zou je rustig kunnen stellen. 258.000 varkens met 98,0 kilogram en dat is 50.000 dieren minder dan in week 26 van 2022 en het gewicht is 0,3 kilogram lager. De 258.000 varkens zijn maar net iets meer dan dit voorjaar in de weken dat er één slachtdag minder was.
Ook in Duitsland is het aanbod krap en moeten ze het doen met 673.000 varkens en dit zijn er 97.500 minder dan in dezelfde week van 2022. In Duitsland kunnen en willen ze ook wel graag meer varkens hebben en daarom was de Teleporc veiling van afgelopen vrijdag ook 5 centen hoger dan op de dinsdag. Het gemiddelde kwam uit op 2,65 euro met als hoogste 2,68 euro.
De 2,65 euro is 15 centen hoger dan de werkelijke notering, maar dit wil niet zeggen dat er woensdag aanstaande een verhoging in zit. De verwachting is dat de Duitse slachterijen een onveranderd willen doorvoeren. Het is wel de vraag hoe lang ze deze onveranderd kunnen volhouden door het alsmaar dalend aanbod en de hogere prijs die op de vrije markt wordt betaald. De Boerenvarkensprijs houdt het voor deze week nog op onveranderd 2,65 euro. Voor de komende weken is de kans groter dat we nog een keertje gaan stijgen, dan dat de prijs iets zal moeten inleveren.
Even Europa rond. In België is de vleesvarkensprijs onveranderd. Frankrijk plust met 0,6 centen, Spanje is nog steeds onveranderd, Italië doet 2 centen omhoog en Denemarken is ook nog steeds onveranderd. In China staat de levende varkensnotering op 1,75 euro en dit is tevens de laagste notering van dit jaar.
Biggenmarkt blijft net als vleesvarkensmarkt onveranderd
De biggenmarkt volgt weer de vleesvarkensprijs van onveranderd. Vorige week was er nog een lichte stijging, maar voor deze week zit er niet meer wat in. Duitsland houdt zijn notering op onveranderd 93 euro. Spanje doet ook niks en laat de notering op 83 euro staan. De Boerenbiggenprijs kan dan ook weinig anders dan zijn notering op onveranderd te houden van 87 euro. Het aanbod aan biggen wordt iets groter, maar dit komt met name doordat er zo weinig vleesvarkens naar de slachterij gaan en dus nu ook minder plekken vrij komen.