CBL verbijsterd over supermarktacties
De vakorganisaties LTO en NVV zijn tevreden over de supermarktacties. Wat is uw reactie?
„Ik ben verbijsterd. Eerst de slachterijen en toen de supermarkten. Ongelofelijk dat ze dit hebben gedaan, aan het begin van de onderhandelingen over een intentieverklaring. Soms ging het er heftig aan toe tijdens de acties in de supermarkten. Geschreeuw, mensen zijn lastiggevallen, hele schappen zijn leeggehaald. Maar ja….. Sommige varkenshouders komen nooit in de supermarkt, dus ze weten niet eens wat normaal is. Het effect is averechts. Varkensvlees en varkenshouders komen nu weer negatief in het nieuws.”
Komt er nu nog een convenant?
„De sector moet nu wel met een bloedgoed verhaal komen. Het onderlinge vertrouwen was al niet groot en de crisis in de varkenshouderij is niet in de eerste plaats een probleem van de supermarkten. We zijn op verzoek van de varkenshouderij om de tafel gaan zitten, maar LTO en NVV laten zien onbetrouwbare partners te zijn.”
Supermarkten zouden de dioxinecrisis hebben gebruikt om extra marges op te strijken.
„De prijs van varkensvlees wordt in Europa bepaald. Niet door de Nederlandse supermarkten. De Duitse markt is blijkbaar leidend en inmiddels zelfvoorzienend. Toen daar de vraag als gevolg van de crisis terugviel kwam er extra aanbod van Duitse slachterijen. De Nederlandse supermarkten zijn niet de oorzaak van de prijsval. Ze kopen in totaal maar 10 procent van het Nederlandse aanbod.”
Wakker Dier zegt dat de Nederlandse supermarkten in februari ongebruikelijk veel met vlees hebben gestunt.
„Prijsaanbiedingen zul je altijd houden. Met brood, met bier, noem maar op. Als dat het punt is waar de varkenshouders niet tegen kunnen dan hadden ze een ander vak moeten kiezen. De vijand van je vijand is je vriend, is blijkbaar het idee van varkenshouders. Maar Wakker Dier heeft zo zijn eigen belang. Ik raad varkenshouders aan zaken te doen met betrouwbare partners.”
Ook een meerderheid in de Tweede Kamer is van mening dat er niet met voedsel mag worden gestunt.
„Ik noem dat verticale prijsbinding in de keten, alsof er geen markt van vraag en aanbod bestaat. De supermarkten zullen alles op alles zetten om zelf te mogen blijven bepalen met welke producten uit het assortiment reclame wordt gemaakt. We hebben in communistische systemen gezien waartoe overheidsinterventie in prijs- en productiebeleid kan leiden.”
Varkenshouders, Wakker Dier, politieke partijen, een heel rijtje waarmee u het hartgrondig oneens bent. Heeft het CBL nog wel vrienden?
„Jazeker, 4 miljoen consumenten, elke dag! Die zijn nu eenmaal prijsbewust. Consumentenonderzoek bevestigt dat telkens weer. De varkenshouderij heeft de slechte economische resultaten deels aan zichzelf te wijten. Er is een overvloed aan varkensvlees dat niet onderscheidend is. Varkenshouders zouden zich eens moeten verdiepen in hoe consumentenmarkten werken. Je kunt niet alleen maar meer van hetzelfde produceren, het product bij slachterijen over de heg gooien en vervolgens protesteren tegen de lage prijs.”