Fotoserie: Supergoed draaien met brijvoer
Samen met zijn vrouw Marion (45 jaar) en zijn kinderen Kian (9 jaar) en Linn (8 jaar) woont Eric Kroef (48 jaar) bij het bedrijf. Het ouderlijk bedrijf ligt in Stevensbeek in Brabant en bestond uit vleesvarkens, zeugen en akkerbouw. Omdat het bedrijf niet groot genoeg was voor twee kostwinners, ging Eric ondertussen op zoek naar een bedrijf om erbij te kopen. Dit vond Eric in 1992 in Bemmel. “De mestafzetkosten waren hier lager dan in Brabant en er zijn weinig varkenshouders in dit gebied. Hierdoor is de infectiedruk lager.”
Alleen vleesvarkens
Op de locatie in Bemmel begon Eric in maatschap met zijn vader met 1.400 vleesvarkens en 200 zeugen. Eric: “Na enkele uitbreidingen zijn we in 2012 gestopt met de zeugen en overgestapt op alleen vleesvarkens. De zeugenstal moest te sterk aangepast worden om te voldoen aan de welzijns- en milieueisen.” Het bedrijf heeft toen de huidige omvang bereikt met zo’n 6.500 vleesvarkens, allemaal Piétrains.
Strakke planning
Elke maandag komen er biggen en elke woensdag gaan er varkens weg, naar Duitsland. Dit betekent dat iedere week strak volgepland is. Eric: “Op vrijdag helpt een medewerker vanuit bedrijfsverzorging mee. De medewerker kent het bedrijf als zijn broekzak. Dit is ook handig als wij een keer op vakantie willen. Mijn ouders helpen ook regelmatig mee met klusjes en opruimen. De dinsdag is vaak een iets rustiger dag, dan staan bezoeken van de dierenarts en de voorlichter gepland.”
Keuze voor brij
Eric vertelt waarom hij voor brijvoer kiest: “Op een zeugenbedrijf waar ik in het verleden als bedrijfsleider heb gewerkt, maakte ik kennis met brijvoer. Dat wilde ik ook! Ik hou van de techniek, die gaat veel verder dan bij een droogvoerinstallatie. Het geeft veel werkplezier en dat vind ik erg belangrijk, natuurlijk naast het behalen van rendement. Ik vind het mooi om te zien als de varkens aan de bak staan te vreten. Bovendien kan ik ze dan goed controleren. Een brijvoerinstallatie is een investering, maar uiteindelijk is het een goedkopere manier van voeren.” In 1995 werd de brijvoerinstallatie geplaatst. “Ik begon met fermenteren. Ik ben altijd in voor nieuwe dingen en wilde het graag proberen. Via verschillende voerleveranciers heb ik fermentatiemengsels geprobeerd, maar niet met het gewenste resultaat. Via AR (AgruniekRijnvallei) ben ik overgestapt op het voeren van Agrubrij, brijvoer op basis van CCM, en dit loopt naar volle tevredenheid.”
Drie rantsoenen
De samenstelling van het brijvoer is altijd ongeveer hetzelfde vertelt Eric: “De basis bestaat uit tarwe, gerst en soja als droge grondstoffen en tarwegistconcentraat, tarwezetmeel, voorgebakken friet, kaaswei, aardappelstoomschillen en Agrubrij als bijproducten. Daarnaast wordt een aanvullend voer van AR bijgemengd met de benodigde vitaminen en mineralen. Samen met specialist Marcel Schennink hebben we op basis van deze grondstoffen drie rantsoenen samengesteld: een startvoer, een groeivoer en een afmestvoer. Deze worden om beurten gemengd in de brijvoerketel. Na tien minuten mengen is de brij klaar om te voeren. Dit gebeurt voor alle groepen drie keer per dag. Teruggerekend naar droogvoer met 88% droge stof krijgen de varkens 1,2-2,6 kg per varken per dag.”
Ik hou van de techniek van brijvoer, het geeft veel werkplezier en de resultaten zijn goed!
Mooie resultaten
De overstap op Agrubrij bevalt zeer goed. Eric: “De groei is fors gestegen van 760 gram per dier per dag naar 830 gram per dier per dag. Ook de voederconversie is verbeterd, van 2,55-2,60 naar 2,40-2,45. De voerkosten zijn gedaald tot onder de € 0,50/kg groei. Piétrains zijn niet de hardste groeiers, maar met deze resultaten ben ik heel tevreden. Naast het voer hebben ook andere factoren bijgedragen aan de resultaten. De fokker heeft de entingen veranderd waardoor de biggen gezonder zijn. Ook hebben we een andere eindbeer gekozen die iets harder groeiende varkens voorbrengt.”
Lat ligt hoog
De voorlichter die op het bedrijf komt is specialist varkens Marcel Schennink van AR. Eric: “Marcel is een echte praktijkman. Hij heeft een ideaalbeeld voor zich en probeert daar met voeding naartoe te werken. Hij legt de lat altijd hoger, is nooit tevreden. Dat past bij mijn bedrijfsvoering. Als er een voederconversie van 2,2 te behalen valt, dan zal het niet aan Marcel liggen dat het niet gebeurt. Marcel heeft stapje voor stapje het rantsoen aangepast. Vooral het werken met een stabiele basis met een groot aandeel enkelvoudige grondstoffen werkt goed. Het voer is smakelijk, waardoor de varkens het goed vreten.”
Klaar voor de toekomst
Het bedrijf is klaar voor de toekomst. Alle stallen zijn voorzien van luchtwassers en het bedrijf is energieneutraal. In november zijn zonnepanelen gelegd. Eric licht zijn keuze toe: “Ik kan er 12 jaar subsidie voor krijgen. Er liggen 1.122 panelen op de stallen met een piekvermogen van 300 kWh. De opgewekte energie is voor eigen gebruik en het teveel gaat terug naar het net.” Eric besluit: “Zo lang we met de varkens goed blijven draaien, een scherpe voederconversie blijven behalen en de voerkosten scherp blijven, kunnen wij vooruit!”
Meer weten?
Voor meer informatie over Agrubrij of het overstappen naar brijvoer kunt u contact opnemen met voedingsexpert en specialist varkens Marcel Schennink, telefoon 06-53969619 of mail. Of laat uw gegevens achter via het contactformulier.
Gerelateerde artikelen