Column: Voorlopig pas op de plaats voor de varkensprijs
De vakanties zijn bijna overal begonnen en het lijkt erop dat dit ook geldt voor de vleesvarkensprijs. Deze zal de komende weken wel op een onveranderd blijven staan. Afgelopen week waren er nog wel een aantal wijzigingen van de vleesvarkensprijs bij diverse slachterijen. Het verstand begon bij Van Rooi toch weer te werken. Hun actie had alleen maar gevolgen voor henzelf en daarom verhoogden ze de varkensprijs, weliswaar een week te laat met 3 centen. Compaxo dacht dat ze een cent teveel betaalden en deden daarom 1 cent van hun prijs eraf. Vion deed zijn in maanden opgebouwde toeslag in de notering en deze steeg daarmee met 6 centen.
Voor de komende week lijkt het aanbod iets toe te nemen, maar of ze ooit nog weer op 300.000 dieren komen is met een teruglopende varkensstapel zeer de vraag
Het aanbod is en blijft krap en kwam uit op 256,600 slachtvarkens en dat was 1500 varkens lager dan de week ervoor. Het slachtgewicht ging wel weer omhoog met 0,4 kilogram en kwam op 98,4 kilogram uit. In 2022 was het aantal nog 40.000 hoger en lag toen op 297.000 varkens met een gewicht van 98,5 kilogram. We moeten terug tot 2010 om voor week 27 een lager aantal slachtingen in deze week te zien. Voor de komende week lijkt het aanbod iets toe te nemen, maar of ze ooit nog weer op 300.000 dieren komen is met een teruglopende varkensstapel zeer de vraag. De export van vleesvarkens met name naar Duitsland wordt echter steeds meer. Waar dit voorjaar regelmatig 12 tot 14.000 varkens in de cijfers vermeld werden, is dit nu regelmatig ruim 17.000 varkens en volgens handelaren is dit aantal ook nog behoorlijk hoger dan de cijfers die de overheid vrij geeft.
In Duitsland veranderde woensdag de notering niet. De gewenste pas op de plaats van de slachterijen werd gehonoreerd, maar er was ook geen reden om te verhogen. De onderliggende notering ging nog wel met 0 tot plus 3 centen omhoog, maar de Teleporc-notering moest dinsdag al inleveren met 3 centen en ook vrijdag ging er nog weer 2 centen vanaf. De Teleporcprijs komt daarmee op 2,60 euro. Dat is nog steeds 10 centen boven de werkelijke notering; wat dus ruim is. Het aanbod is ook hier krap, maar wel 18.000 varkens meer dan een week eerder en kwam uit op bijna 692.000 slachtingen. Vorig jaar waren dit er nog 755.000 stuks. In het aantal van 692.000 slachtingen zitten wel de varkens uit Nederland bij en dus is het aantal Duitse varkens nog harder gedaald dan de slachtcijfers laten zien.
Voor de komende week en weken voorzien we een onveranderde markt en ook daarom maakt de Boerenvarkensprijs een pas op de plaats bij 2,65 euro. De notering in België maakt ook een pas op de plaats. Dit doet Denemarken en Spanje ook. Voor Spanje bevreemdt me dat, het is de 15de onveranderd op rij is, maar het aanbod met name door de PRRS uitbraken daalt. In Frankrijk stijgt de notering al is het slechts met 0,2 cent. Italië wil wel verder omhoog en deed dat met 3 centen. Hoe gaat het verder met de varkensprijs in het komend halfjaar. Voor de eerste weken zien we weinig verandering. Wel wil ik vermelden dat erop de marktplaats van Teleporc in Duitsland varkens voor levering in december zijn aangeboden. Deze werden vlot verkocht voor de vraagprijs van 2,30 euro. Dit is toch 30 centen lager dan de huidige notering, maar wel 20 centen hoger dan december 2022.
De biggenprijzen op met name onze exportmarkten is nog steeds onveranderd
De biggenprijs begint wat onderdruk te staan en dat komt omdat het aanbod wat toe begint te nemen. Dit is ook niet zo verwonderlijk, omdat het aantal geslachte varkens ver beneden dat van vorig jaar blijft en is de vraag naar biggen dus ook behoorlijk minder. Het is ook niet zo dat er veel biggen overblijven, maar niet elke koppel op de vrije markt kan op belangstelling rekenen. De prijzen op met name onze exportmarkten is nog steeds onveranderd en ook de vraag vanuit deze markten blijft goed. De Boerenbiggenprijs blijft voor de komende week nog onveranderd op 87 euro staan, maar of we dit de komende weken vol kunnen houden, begint wel de vraag te worden.
Voor iedereen die de komende weken op vakantie gaat, wil ik een fijne ontspannen vakantie toe wensen.