logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingDit is hoe Vion met behulp van AI inzet op een duurzame voedselketen met eerlijk verdienmodel

Dit is hoe Vion met behulp van AI inzet op een duurzame voedselketen met eerlijk verdienmodel

Vion heeft in het eigen duurzaamheidsverslag uitgelegd wat het internationale foodbedrijf in de afgelopen jaren heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid. Daarin staat bouwen aan duurzame ketens in de voedselketens centraal.

Dat schrijft Vion in het bijbehorende persbericht. „Een duurzame voedselketen is betaalbaar en bereikbaar voor iedereen en levert een positieve bijdrage aan de maatschappelijke ontwikkelingen rondom klimaat en de zorg voor dierenwelzijn”, zegt Ronald Lotgerink, CEO van Vion.

Wat heeft Vion gedaan?

Vion heeft in de afgelopen jaren geïnvesteerd in het bouwen van voedselketens met klanten en boeren. In deze ketens worden afspraken gemaakt over de zorg voor dierenwelzijn op de boerderij en de slachterij, klimaatmaatregelen en een eerlijk verdienmodel. Informatie, zoals slachtgegevens, wordt uitgewisseld via een blockchain. Het is daarmee open voor de deelnemer in de keten. Ook de herkomst van het vlees is gegarandeerd via DNA-traceerbaarheid.

Vion heeft de zorg voor het individuele dier verbeterd met camera’s die werken met artificiële intelligentie (AI). De ontwikkelde videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe met dieren wordt omgegaan. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem.Op deze wijze wil het bedrijf dat de interactie tussen mensen en dieren altijd transparant is.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) berekent Vion de carbon-footprint van de runderen en de varkens om zodoende deze informatie over het product te kunnen communiceren in de keten en met afnemers. Deze gegevens geven voor iedereen inzicht om de gestelde milieudoelen te realiseren.

Kosten betaald door de markt

Uiteindelijk worden de meerkosten voor betere zorg en duurzaamheid door de markt betaald. Met een paar grote retailers en veehouders zijn al afspraken gemaakt over een eerlijke verdeling van kosten in de keten. Het biedt meer zekerheid en mogelijkheden voor klanten die specifieke eisen stellen aan meer duurzame vlees- en vegaproducten in het schap. Vion wil de komende jaren meer duurzame ketens bouwen met klanten en boeren die betaalbaar en bereikbaar zijn.

Foto van Robert Hüsken
Tekst: Robert Hüsken

Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.

Beeld: Vion

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top