Vion Landshut gaat wekelijks enkele duizenden varkens extra slachten
Sinds 1 juli slacht Vion in haar vestiging in Landshut (noordoostelijk van München) op contractbasis de varkens van Schweineschlachtung München. Deze slachterij is op 30 juni gestopt met het slachten van varkens in haar vestiging in het centrum van München. Voor Vion betekent dit wekelijks tussen de 2.000 en 3.000 extra slachtingen. Met dit contract geeft Vion invulling aan haar strategische concept wat betreft de heroriëntatie van Vion met haar vestiging in Landshut. Sinds juni van dit jaar is deze locatie van de Nederlands-Duitse bedrijvengroep primair verantwoordelijk voor de regionale activiteiten in het zuiden van Beieren.
Korte transportroutes
In een toelichting zegt Franz Beringer, directeur van het Vion-slachthuis in Landshut: „We zijn blij dat met dit contract korte transportroutes worden gegarandeerd voor jaarlijks ongeveer 100.000 varkens van verschillende producenten en veehandelaren in de regio, die in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken van het slachthuis in München.”
Regionale varkensvleesproductie
Beierse varkenshouders en ketenpartijen, zoals de ‘Interessengemeinschaft Bayerisches Strohschwein’, vinden het essentieel dat varkens in de buurt worden geslacht. Zij willen zich duidelijk blijven profileren met hun regionale varkensvleesproductie. Volgens Beringer kunnen deze varkenshouders nu gebruik maken van een ultramoderne infrastructuur in Landshut met de hoogste normen op het gebied van dierenwelzijn, bedwelming en slachtkwaliteit.
Economische problemen
Overigens komt de sluiting van het varkensslachthuis in München na bijna 150 jaar niet als een verrassing. Volgens de Süd Deutsche Zeitung kampt de slachterij al jaren met economische problemen. Ook heeft de gemeente de slachterij meerdere keren boetes opgelegd. Onder andere voor stankoverlast en het lozen van vervuilende stoffen op het riool. De aandeelhouders van Schweineschlachtung München GmbH zijn drie grote spelers in de vleesindustrie van München: Vinzenz Murr, en de twee vleesgroothandelaren Bauer en Ludwig Leidmann.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Vion Duitsland, Süd-Deutsche Zeitung