Ondernemen in Zuid-Spanje met Ibérico-varkens
Van nature is dit fameuze varkensras afkomstig uit het zuidwesten van Spanje, vlakbij de Portugese grens. Hier liggen veel uitgestrekte velden met eeuwenoude eikenbomen die nog stammen uit de Romeinse tijd. De Spaanse boeren dragen zorg voor het onderhoud van deze bomen omdat deze voor hen van grote waarde zijn. De varkens hebben een donkerbruine kleur en ze eten het liefst knollen en eikels. Dankzij dit speciale dieet en de enorme vrijheid waarin ze leven, is het vlees van Ibérico-varkens van een hoge kwaliteit. De varkenshouder in kwestie, Gerben Nooyen, zal vertellen hoe hij in zijn varkenshouderijtak de vleesvarkens voedt, slacht en vermarkt.
Unieke smaak
De unieke smaak van het vlees van Ibérico-varken is te danken aan hun voeding. Gehuisvest in de natuur vallen vanaf de herfst verschillende soorten eikels van de bomen en daarmee vreten de varkens zichzelf helemaal vol. Deze periode duurt van november tot en met maart. De grote hoeveelheden eikels maken de varkens dik. Het unieke aan deze varkens is dat ze dit als vet opslaan in hun spierweefsel. Dit intramusculaire vet geeft bij bereiding veel smaak af. Het vlees is rijk aan omega 9 wat goed is voor de gezondheid. De huisvesting en de voeding ziet er bij varkenshouder Nooyen iets anders uit dan gebruikelijk. Hoe precies? Dat zal hij vertellen.
Pata Negra
U heeft ongetwijfeld wel eens van Pata Negra gehoord. Dit is een Spaanse ham die bekendstaat als een van de beste rauwe hamsoorten ter wereld. Het wordt vaak gebruikt in tapas; de kleine Spaanse hapjes. Pata Negra betekent ‘zwarte poot’ wat verwijst naar de poot van het Ibérico-varken waar deze ham afkomstig van is. Naast de bekende Ibérico-ham zijn er nog meer vleessoorten erg populair die afkomstig zijn van het Ibérico-varken. Ook de vermarkting van het vlees geproduceerd op de varkenshouderij van Nooyen komt op 16 mei tijdens de thema-avond ‘Markt & Vlees’ in Ons Boerenerf aan de orde.