KDV steunt kleine Afrikaanse sojaboeren
Circa 2.000 Afrikaanse sojaboeren hebben hun landbouwmethoden verbeterd en kregen daarvoor na een succesvolle audit begin dit jaar een erkenning. Zij werden de allereerste Afrikaanse boeren met een RTRS-certificering. Voor deze – kleine - Afrikaanse boeren geldt dat de handel in RTRS-gecertificeerde soja verloopt. Dit systeem wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij de productie van groene stroom.
Geen fysieke levering
Net als groene stroom wordt ook de soja van deze 2.000 Afrikaanse boeren dus niet fysiek geleverd. Dat voorkomt dat er twee gescheiden markten ontstaan met alle bijkomende logistieke en milieukosten. „Het gevolg van het RTRS-systeem is ook dat de meeste certificaten worden gekocht bij grote boeren in Brazilië en Argentinië, die onze steun voor duurzame productie helemaal niet nodig hebben”, zegt Gert van der Bijl, programmamanager soja van Solidaridad. „Alleen RTRS-certificering is niet genoeg voor duurzaam veevoer. Voor een echt inclusieve keten moeten we investeren waar we het grootste verschil kunnen maken. Dat is op die plekken waar boeren zonder hulp nooit kunnen voldoen aan de eisen van RTRS.”
Kans kleine boeren
Jaap de Wit van KDV: “Met onze steun aan het project van Solidaridad willen we ook kleine boeren de kans geven te profiteren van duurzame productie. Door bij te dragen aan de duurzame economische ontwikkeling van Mozambique nemen we onze verantwoordelijkheid voor duurzaam voer. Nu de boeren gecertificeerd zijn, kan KDV hun RTRS-certificaten kopen. Onze retailklanten en de consumenten in hun winkels kunnen nu kiezen voor varkensvlees dat bijdraagt aan duurzame landbouwproductie in Afrika.” De Mozambikaanse soja naar Nederland brengen is veel te kostbaar en ook niet nodig. In Mozambique is er een groeiende vraag naar soja voor veevoer. De boeren waarmee Solidaridad en KDV samenwerken zetten hun soja af op de lokale markt. Netto resultaat is dat Mozambique minder soja hoeft te importeren.