Column: Gewoon onveranderde varkensprijzen
Het aanbod van vleesvarkens is de afgelopen week blijven dalen. Met 247.000 geslachte varkens in week 28 is dit wel een dieptepunt. In de week van Pinksteren waren het met één slachtdag minder nog 241.000 varkens. Vorig jaar in dezelfde week lag het aantal op 292.000 dieren. Maar ook het gewicht van de vleesvarkens daalde in één week met ruim 1 kilogram naar 97,3 kilogram.
Met 20 procent minder vlees aan de haak is het nogal logisch dat de verkoop terugloopt
Nu klagen de slachterijen dat de vleesverkoop niet echt vlot loopt, maar je hebt ook 20 procent minder vlees aan de haak, dus het is nogal logisch dat de verkoop terugloopt. Wat je niet hebt, kun je immers niet verkopen. In Duitsland is het niet veel anders. Hier ligt het aantal geslachte varkens op 683.000 varkens en dat is inclusief de varkens uit Nederland. Vorig jaar lag het aantal nog op 734.000 dieren en in 2021 waren het er 802.000 slachtingen. Dus ook voor Duitsland geldt 15 procent minder varkens, dus loopt ook in Duitsland de export van varkensvlees terug. Het is echter niet zo dramatisch zoals sommige media melden. Het teruglopen van de vleesexport komt omdat er veel minder vlees is.
Nu even ter zake. Het aanbod is dus krap, het gewicht is laag en slachterijen willen de varkens graag hebben, maar we zien geen enkele reden om de prijs te veranderen en daarom blijft de Boerenvarkensprijs ook op onveranderd staan van 2,65 euro. En het onveranderd zullen de slachterijen de komende weken vermoedelijk ook wel publiceren. Geen enkele slachterij kan het met dit krappe aanbod zich veroorloven om minder te gaan betalen, omdat direct invloed heeft op het aanbod van varkens bij die slachterij. Van Rooi was ook snel genezen door een week minder te betalen en dat zien de andere slachterijen ook. Natuurlijk zal het aanbod een keer weer gaan toe nemen, maar doordat er veel Nederlandse vleesvarkens op export naar de oosterburen blijven gaan, zal Duitsland bepalen wat Nederland gaat doen. In Duitsland is het aanbod ook heel krap en de vraag nog steeds heel goed. De Duitse varkensprijs is weliswaar op 2,50 euro blijven staan, maar op Teleporc worden ze toch weer duurder verkocht en hier kwamen ze uit op 2,62 euro en dat was een plus van 2 centen.
Wat gaat er nu verder in Duitsland gebeuren? Zeven jaar geleden zaten ze daar nog op krap 1.000.000 varkens per week
De overige prijzen in West-Europa laten geen verandering zien behalve in Italië, daar steeg de prijs weer met 3 centen. Wat gaat er nu verder in Duitsland gebeuren? Zeven jaar geleden zaten ze daar nog op krap 1.000.000 varkens per week en nu is dat 680.000 varkens. Een slordige 30 procent minder. Dit aantal gaat het komend jaar nog verder dalen en zal vermoedelijk op 600.000 varkens uit komen. Dit heeft dus forse gevolgen voor de slachterijen en zal sluiting van meerdere slachtlocaties tot gevolg hebben.
Wie is de sterkste, wie heeft de beste strategie, wie kan de kosten het beste in de hand houden? Een jaartje verlies pakken helpt namelijk niet, omdat de varkens niet terugkomen. Het enige wat ze wel kunnen doen, is een betere prijs betalen dan de buurlanden zodat er nog meer export komt van varkens vanuit Nederland, België en Denemarken naar Duitsland. Samenwerken is ook nog een optie, Vion laat nu al runderen slachten bij Danish Crown. Gaat dit ook gebeuren met de slachtvarkens? De cijfers van vorig jaar geven aan dat met name Vion fors in aantallen heeft ingeleverd, dus ook als een van de eersten aan zet is om maatregelen te treffen. Vion geeft aan om verder te willen in Duitsland, maar kunnen ze dit ook? Blijvend verlies in Duitsland betekent op den duur een lagere prijs voor de varkens in Nederland. Dit worden nog lastige keuzes.
Doordat er steeds minder varkens worden geslacht, komt er ook minder ruimte voor de biggen
De markt voor de biggen wordt wekelijks wat slechter. Doordat er steeds minder varkens worden geslacht, komt er ook minder ruimte voor de biggen. Dus blijven er biggen over. In Duitsland is de situatie beter. Hier wordt gezegd dat de markt in balans is en blijft de prijs op onveranderd staan van 93 euro. In Spanje gaat de prijs naar beneden en wel met 3 euro. Wat de oorzaak is, is natuurlijk de mindere vraag. Maar komt dit doordat men minder opleggen omdat het vakantieseizoen straks allang is afgelopen of komt het doordat ze minder vertrouwen hebben in de varkensprijs over vier maanden?
De verminderde vraag hier kan ook komen doordat het er behoorlijk warm is en er hierdoor meer uitval is van biggen. Dus waarom zou je het risico lopen. Al met al; het heeft wel invloed op de prijs van de biggen op de vrije markt. Deze gaat wel behoorlijk naar beneden. De Boerenbiggenprijs laat zijn prijs met 1 euro dalen en komt hiermee op 86 euro.